Ukidanje viza sve izvesnije

Izvor: Politika, Tanjug, 13.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukidanje viza sve izvesnije

U julu predlog za viznu liberalizaciju, odluka o ukidanju viza verovatno na jesen

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel – Nema novih uslova, tako da možemo da se nadamo da će komesari Žak Baro i Oli Ren u julu napisati predlog o viznoj liberalizaciji za naše građane, kazao je juče u Briselu Dražen Maravić, šef Biroa za međunarodnu saradnju i evrointegracije. Delegacija srpske vlade je, kako je naveo, imala veoma uspešan sastanak na nivou >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << eksperata u Evropskoj komisiji koja je zvanično predstavila Srbiji izveštaj o napretku postignutom u dijalogu o viznoj liberalizaciji. „Sastanak je počeo sa eksplicitnim pohvalama Evropske komisije Srbiji, čestitali su nam na svemu što smo uradili tokom druge faze. To je bila pohvala MUP-u, koji je koordinirao rad grupe za ’beli’ šengen”, rekao je Maravić za „Politiku”.

Istovremeno, švedsko predsedništvo EU koje će stupiti na šestomesečnu dužnost 1. jula, najavilo je juče u Briselu da će odluka o ukidanju viza najverovatnije biti doneta na jesen. Proces vizne liberalizacije za građane Srbije i drugih balkanskih država koje je Brisel ocenio kao napredne uskoro će ući u poslednju fazu unutar institucija Evropske unije.

Uporedo sa procesom u institucijama EU, Srbija vodi dijalog o ukidanju viza sa članicama šengenske unije, a najzahtevnije u tehničkoj proceduri su Nemačka i Belgija. One pre svega teže da se osiguraju da neće doći do talasa emigracije sa Kosova i pripadnika organizovanih kriminalnih grupa iz regiona. Obe države imaju relativno veliku albansku populaciju (oko 300.000 i oko 50.000 legalnih emigranata) koja je sklona širenju. Najvažnije što Srbija čini u ovom trenutku jeste usaglašavanje modela prema kojem bi, ne kršeći sopstveni Ustav, onemogućila da se kosovskim Albancima masovno izdaju srpski pasoši. Nezvanično saznajemo da neće biti praktičnih ograničenja za kosovske Srbe.

Takođe, Srbija treba da potpiše sporazume o policijskoj saradnji sa zemljama članicama šengenske unije. Upravo zbog toga je Ivica Dačić, srpski ministar policije, boravio pre dva dana u Berlinu gde je sa kolegom Volfgangom Šojbleom razgovarao o dovršavanju sporazuma o policijskoj saradnji i protokola o sprovođenju readmisije. Dačić je nagovestio da su Nemci raspoloženi za saradnju i da će ugovori uskoro biti potpisani u Beogradu. Sledeće nedelje Dačić će se istim povodom sastati sa ministrima unutrašnjih poslova Belgije i Švedske, a prošle nedelje ugovor je potpisan sa Češkom.

Uz podršku Nemačke inicijativi da EK u julu napiše predlog za viznu liberalizaciju Srbije, Makedonije i Crne Gore, dobri su izgledi da će se ostvariti optimistične prognoze o ukidanju viza krajem ove godine. Za odluku je potrebna saglasnost kvalifikovane većine zemalja u šengenskoj uniji, kojoj od država EU ne pripadaju Velika Britanija, Republika Irska, Kipar, Bugarska i Rumunija.

Sledeći korak u viznoj liberalizaciji za građane Srbije očekuje se u ponedeljak u Luksemburgu gde zaseda Savet ministara spoljnih poslova EU koji bi mogao da zatraži od EK da sačini predlog za ukidanje viza balkanskim zemljama uključujući i Srbiju.

„Sledeći sastanak eksperata mogao bi da usledi u oktobru, do kada će interne procedure EU da odmaknu u meri da možemo ponovo da se nađemo i razgovaramo o toku priprema”, rekao je Maravić.

Vladimir Jokanović

[objavljeno: 13/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.