Izvor: B92, 15.Dec.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ukidanje viza ključ za budućnost"

Ljubljana -- Proces ukidanja viza za zapadni Balkan ključ je za budućnost, piše izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

Međutim, Kacin je istovremeno kritikovao šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića. Kacin u svojoj analizi, napisanoj za slovenački institut Ifimes, piše da je ukidanje viza ključ koji otvara vrata budućnosti, ali i da je istovremeno i "lakmus papir odlučnosti, spremnosti i sposobnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojedinih država".

Kacin dodaje i da su, u nekim slučajevima, vrlo oštre kritike EU, koje stižu na račun procesa menjanja postojećeg režima viza u budući nevizni slobodni sistem kretanja.

"U slučaju ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića su i izrazito nekorektne, jer su namenjene pre svega unutarpolitičkim potrebama tog političara, koji sebe hoće da promoviše kao žrtvu zavera", piše Jelko Kacin u svojoj analizi.

"Istina je da molioci za ulazne vize za države EU još uvek dovoljno ne osećaju ostvarene promene, ali iza šaltera konzularnih odeljenja ambasada se događaju i događaće se velike promene", piše Kacin i dodaje da, između ostalog, države članice EU brižno prate ponašanje vlasnika izdatih viznih dozvola, obrađuju statistiku u vezi sa moliocima, kao i da je uvođenje biometrijskih pasoša jedan od zaštitnih mehanizama koji osetno smanjuju ili onemogućavaju zloupotrebu i širenje falsifikata.

Kacin dalje piše i da države ove regije imaju najviše problema sa razumevanjem činjenice da na tom putu neće biti dovoljno da se usvoje zakoni i drugi propisi u vladama i parlamentima, jer EU sada dosledno istrajava na njihovom sprovođenju.

"Od političkih izjava do svakodnevnog sprovođenja propisa i prakse na celokupnoj teritoriji tih država je zahtevan preskok, težak zadatak i zahtevan, a ne pravolinijski put", navodi Kacin, dodajući da je takav pristup EU veliki izazov za vlade tih države, koje će morati domaćoj javnosti da objasne razloge za eventualna kašnjenja teško očekivanih promena i ukidanja ograničenja.

"Ko treba da u očima domaće javnosti bude kriv i odgovoran za kašnjenja?", pita Kacin, navodeći da dolazi vreme istine i pravi test političke odlučnosti političkih elita na putu približavanja EU.

"Ubrzo će se videti ko, odnosno koje političke elite, koje koalicije i koje politike imaju prioritete i kakvi su, koliko im stvarno znači buduće članstvo u EU", napisao je Kacin, dodajući da će reakcija pojedinih država odrediti i rok do kada će "moje i naše želje iz snova postati stvarnost. Ukidanje viza za zapadni Balkan je pravi test, prava škola i pravi dokaz da države napreduju i koliko brzo napreduju na svojim putevima ka EU".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.