U novembru o viznim olakšicama

Izvor: Blic, 12.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novembru o viznim olakšicama

Evropska komisija će prvu procenu o mogućnosti ukidanja viza za građane Srbije izneti već u novembru – najavio je za „Blic", evropski komesar za proširenje Oli Ren. On je pozdravio napredak u dosadašnjim razgovorima o viznoj liberalizaciji i poručio da se „nada da će Srbija i EU da naprave zajednički brz napredak po tom pitanju, ali da taj napredak pre svega zavisi od brzine reformi u Srbiji".

Verujete >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << li da do decembra ipak postoji mogućnost da, nakon pozitivnog izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, sve zemlje EU, uključujući i Holandiju, podrže sprovođenje Privremenog sporazuma?

– Ja ne mogu da predvidim izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala, ali se nadam da će puna saradnja Srbije sa Haškim tribunalom uskoro u potpunosti biti priznata kako bi ona nastavila put u pravcu EU. Komisija o ovome ima jasan stav. Mi smatramo da je hapšenje Radovana Karadžića u julu predstavljalo prekretnicu u saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, da bi EU to trebalo da prizna tako što bi počela da primenjuje Prelazni sporazum.

Ukoliko Srbija prihvati vaš predlog da jednostrano primenjuje Privremeni sporazum, da li ste u mogućnosti da pružite snažne garancije da će sve što Srbija učini po tom pitanju biti prihvaćeno kada započnu pregovori o statusu kandidata?

– Značajan korak na evropskom putu je to što je parlament ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ohrabrujem Vladu Srbije da započne sprovođenje obaveza vaše zemlje u okviru SSP i Privremenog sporazuma, da praktičnim konkretnim merama ubrza napredovanje Srbije na evropskom putu. Početak sprovođenja Privremenog sporazuma imao bi veoma značajnu političku implikaciju. Ako Srbija počne da sprovodi Privremeni sporazum danas ili sutra, to će joj pomoći da dostavi dovoljno ubedljivih dokaza da sprovodi SSP i to ćemo prihvatiti kao početni aršin za dalje merenje kada započnu pregovori o statusu kandidata. To znači da primenom Privremenog sporazuma Srbija sama može da ubrza put ka EU, što je i naš zajednički cilj.

U kom smislu će neke akcije Vlade Srbije, poput prihvatanja misije Euleksa ili ukidanja paralelnih institucija na Kosovu, Evropska unija tumačiti kao znak dobre volje koji će doprineti na putu Srbije ka EU?

– Evropski kurs Srbije i priznanje kosovske nezavisnosti su dva odvojena, ali i paralelna procesa. Srbija zaslužuje da započne implementaciju trgovinskih delova SSP, dok Kosovo, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana, ima jasnu evropsku perspektivu.

EU je spremna da nastavi sa svojim obavezama u pružanju stabilnosti i bezbednosti na Kosovu i u doprinosu kosovskom socijalno-ekonomskom razvoju. Evropska komisija obraća veliku pažnju na saradnju u regionu Zapadnog Balkana, kao i na to da li sve zemlje u tome učestvuju. U tom kontekstu očekujemo konstruktivan stav Srbije po pitanju uspostavljanja praktičnih angažmana na Kosovu. Uspostavljanje Euleksa, čija je uloga da radi u oblasti vladavine prava za sve koji žive na Kosovu, u zajedničkom je interesu i za Srbiju i za EU.

Po vašem mišljenju, koliko je višemesečna blokada parlamenta koja je trajala nekoliko meseci usporila dalje evropske integracije?

– Nacionalni konsenzus je ključ napretka na putu ka EU. Put je utrt reformama koje često zahtevaju jaku većinu u parlamentu. U tom smislu sam zadovoljan zbog napretka koji je načinjen ratifikacijom SSP i ohrabrujem Srbiju da nastavi ovim putem i ubrza rad na reformama. Postoji potreba da nadoknadite izgubljeno vreme i na usvajanju i u primeni zakona, posebno u oblasti vladavine prava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.