Izvor: Blic, 22.Nov.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U EU mnogo strože kazne

Prema najavama nadležnih, uskoro će i naši građani moći bez viza da putuju po Evropi. To znači da će svi oni koji nameravaju da preko granice idu automobilom morati da upoznaju saobraćajne propise koji važe u zemljama članicama EU. Kako mnogi naši vozači nemaju naviku da propuštaju pešake na prelazima, u EU će i te kako morati, jer se takvo ponašanje tamo ne toleriše.

Prema rečima Damira Okanovića, direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja, u zemljama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << članicama Evropske unije ne toleriše se ni preterana upotreba sirene u naseljenim mestima. Kazne za nepoštovanje saobraćajnih propisa i pravila su veoma visoke. Tako je, na primer, telefoniranje tokom vožnje zabranjeno u Nemačkoj, Bugarskoj i Francuskoj, gde je kazna za to čak 135 evra.

– Deca do 12 godina starosti moraju da imaju posebna sedišta, odnosno ona sa specijalnim dodacima. U Nemačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Francuskoj kažnjava se već ako vozač ima 0,5 promila alkohola u krvi. U Francuskoj, na primer, kazna za vožnju u alkoholisanom stanju može da ide i do 4.500 evra. U Mađarskoj može da se dobije i najmanje godinu dana zatvora, ukoliko vozač ima više od 0, 8 promila alkohola u krvi. U Bugarskoj vozač koji ima više od 1,2 promila alkohola u krvi može da dobije zatvorsku kaznu i do dve godine – kaže za „Blic nedelje" Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U zemljama EU strogo je kažnjivo prekoračenje dozvoljene brzine na putevima. Tako, ako vozač u Nemačkoj prekorači 30 kilometara na sat od dozvoljene, platiće kaznu od 160 evra. Ukoliko prekorači dozvoljenu brzinu za više od 50 kilometara po satu, čeka ga kazna od čak 280 evra. U Francuskoj se za prekoračenje brzine od 30 kilometara po satu plaća kazna u iznosu od 135 evra, a za više od 50 km/h čak 1.500 evra.

Kazna za prolazak na crveno svetlo u Mađarskoj iznosi 350 evra, dok je u Francuskoj ona čak 750 evra.

Takođe, mnogi naši vozači su u zabludi kad misle da ne moraju svi putnici da budu vezani u vozilima. Kako kaže Milan Božović sa Saobraćajnog fakulteta, i u našoj zemlji, ali i u zemljama EU, svaki putnik koji se nalazi na sedištu na kome postoji fabrički ugrađen sigurnosni pojas – obavezan je da bude vezan, jer putnici sa zadnjih sedišta mogu u slučaju sudara veoma lako da povrede putnike koji se nalaze na prednjim sedištima.

Vozač pri ruci treba da ima svetloodbojni prsluk – kaže Milan Božović i dodaje da ako se na vozilu nalazi ugrađena kuka, tada ta kuka treba da bude takva da se može lako montirati i demontirati, i na vozilu se mora nalaziti samo za vreme upotrebe.

Kada se pređe naša granica dobro je znati i kako i gde se kazne naplaćuju. U Nemačkoj je to moguće uraditi na licu mesta. U Francuskoj se plaća u banci, a u Bugarskoj i Mađarskoj preko uplatnice. Treba znati da se u Mađarskoj kazne naplaćuju isključivo u forintama.

Za alkoholisane i do PET godina

Zemlja Promili Kazna

Nemačka 0,5-1,1 do 3.000 evra ili do 5 godina zatvora

Francuska 0,5-0,8 od 750 do 4.500 evra

Mađarska 0,5-0,8 350 evra ili najmanje 1 godina zatvora

Bugarska 0,5-1,2 250 evra ili do 2 godine zatvora

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.