Teško do besplatnih viza

Izvor: Blic, 06.Apr.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško do besplatnih viza

Inicijativa slovenačkog ministra inostranih poslova Dimitrija Rupela i njegovog francuskog kolege Bernara Kušnera da EU omogući građanima Srbije besplatne vize i to pre 11. maja, po svemu sudeći teško će zaživeti.

- Ta ideja nije suviše realna, a ukoliko bi bila prihvaćena morala bi se odnositi na sve zemlje Zapadnog Balkana , a ne samo na Srbiju- kaže za „Blic nedelje" izvestilac Evropskog parlamenta za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbiju Jelko Kacin. On ističe da Makedonija pre Srbije zaslužuje besplatne vize, jer već godinama ima biometrijske isprave, sve potrebne zakone.

- Ako bi Srbiji trebalo dati do 11. maja besplatne vize, onda bi ih Makedonija morala dobiti još danas - kaže Kacin. On ipak, dodaje da kao olakšica za Srbiju ostaje umanjena cena šengen vize od 35 evra (umesto 60) i mogućnost da uz ubrzane reforme od 2009. dođe na belu šengen listu.

Srpski zvaničnici ipak pokazuju veću dozu optimizma. Tako potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže za „Blic nedelje" da imamo snažne argumente za takav zahtev.

- Na Zapadnom Balkanu su najsiromašnije zemlje, a plaćamo vize najbogatijima, tj. zemljama EU. To je svojevrstan paradoks. Procena je da građani Srbije godišnje za vize daju oko 19 miliona evra, što je ogroman novac - objašnjava Đelić. On ističe da je od Grčke zatražio besplatne vize za naše građane uoči letnje sezone, budući da upravo ovoj zemlji ostavljamo najviše novca na ime viza.

- Bilo je podrške, ali ima i otpora, jer neki konzulati zarađuju godišnje i po više miliona evra na vizama. Ima otpora i od nekih zemalja koje smatraju da zbog haškog uslova Srbiji to ne treba dozvoliti - kaže on. Đelić podseća da je Srbija još 2002. godine jednostrano ukinula vize za građane EU i Švajcarske, pa s obzirom na to da mi ništa ne naplaćujemo, logično je tražiti istu meru od njih.

On očekuje da ova mera zaživi pre letnje sezone.

Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji smatra da je ova inicijativa dobra i da bi njeno ostvarenje bio dobar znak jer bi to značilo da smo sve bliže beloj šengen listi.

- Finansijski efekti takve mere ne bi bili veliki, ali bi ona bila bitna za evropsku perspektivu Srbije - kaže Minićeva.

Ni Milica Delević, pomoćnik ministra inostranih poslova Srbije, ne želi da prognozira uspeh ovakve inicijative, ali napominje da je važno da je ona uopšte pokrenuta, jer pokazuje da EU shvata važnost liberalizacije viznog režima za Srbiju.

- Sve to treba gledati kao deo pritiska da se dođe do konačnog cilja, a to je stavljanje Srbije na belu šengen listu - kaže Delevićeva.

I Kacin veruje da je za Srbiju mnogo važnije ukidanje viza. Prema njegovim rečima, besplatne vize uz istu proceduru, gomilu potrebne dokumentacije i čekanje u redovima i nisu posebna olakšica.

- Ne zaboravite da se vize izdaju samo u Beogradu, da neko iz unutrašnjosti mora da doputuje u prestonicu sa prikupljenom dokumentacijom, zatim da dođe još jednom da podigne vizu. To takođe troši vreme i novac. Zato je važnije dobiti bezvizni režim, kojim se ukida cela procedura - tvrdi Kacin.

To znači da bi bez plaćanja vize građani Srbije mogli da putuju tek od 2009. godine. I to kako naglašavaju naši sagovornici, ako građani na izborima izaberu vladu koja želi da uvede Srbiju u EU.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.