Tadić poziva na uzdržanost

Izvor: B92, Tanjug, 13.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić poziva na uzdržanost

Beograd, Petrovac na Mlavi -- Predesednik Boris Tadić poziva na uzdržanost dok posao ne bude završen, posle najave da će Evropska komisija predložiti ukidanje viza za Srbiju od početka 2010.

Posle najave da Evropska komisija namerava da do kraja jula predloži ukidanje viza za Srbiju u novoj godini, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da čini sve kako bi Srbija dospela na belu šengensku listu i da bi to moglo da se dogodi početkom sledeće godine ukoliko se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uslovi iz mape puta za viznu liberalizaciju budu ispunjavali po planu.

Tadić je ipak upozorio da "vize neće nestati same od sebe", i da se ne treba unapred radovati, uprkos ohrabrujućim vestima koje dolaze iz Brisela.

Srbija je ispunila gotovo sve kriterijume iz mape puta za liberalizaciju viznog režima, što je i potvrđeno na sastanku predstavnika vlade Srbije sa zvaničnicima Evropske unije u Briselu.

Time je završena druga faza dijaloga o viznoj liberalizacii Srbije. Ipak predsednik Srbije Boris Tadić upozorava da ne treba biti euforičan dok ceo posao ne bude završen.

"Imamo zemlje koje još pokazuju izvesne znake sumnje po pitanju naših potencijala da ispunimo sve uslove koji su pretpostavka za viznu liberalizaciju, ali za sada idemo dobro. Ako sve bude u redu očekujem da će početkom iduće godine Srbija ući u bezvizni režim, ali ne smemo licitirati sa datumima i da slavimo pre vremena jer uvek postoji mogućnost iznenadjenja", rekao je predsednik Tadić.

Predstavnici vlade koji su sa komesarima Evropske unije Žakom Baroom i Olijem Renom razgovarali o kriterijumima koje je Srbija ispunila na putu ka viznoj liberalizaciji zadovoljni su sastankom.

Bivša šefica vladine kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević veruje da su ovi razgovori u Briselu bili poslednji tehnički razgovori pre davanja preporuke Evropske komisije da se krene u proceduru stavljanja Srbije na belu šengensku listu.

„Do ovih razgovora ne bi ni došlo da ne postoji jasna politička volja, veliki posao u kratkom roku , ocena koju je i Ren rekao da će oni pre leta krenuti i u proceduru ne bi bila data da nema jasnu saglasnost država članica", rekla je bivša šefica vladine kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević.

Izveštaj Evropske komisije o ispunjenosti mape puta za liberalizaciju viznog režima za Srbiju podrazumeva 42 kriterijuma.

Odnosi se na napredak u oblasti bezbednosti dokumenata, kontrole ilegalnih migracija uključujući i readmisiju javnog reda i bezbednosti, spoljnih poslova i osnovnih prava.

Na osnovu ovog izveštaja Evropska komisija će do kraja jula doneti predlog odluke o liberalizaciji viznog režima za Srbiju.

Viši nivo saradnje sa SE

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa koizvestiocem Monitoring komiteta za Srbiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Andreasom Grosom.

Kako je navedeno u saopštenju, Tadić je zadovoljan zbog činjenice da je Srbija, kao članica Saveta Evrope, prešla na viši nivo saradnje sa tom organizacijom.

Tokom razgovora bilo je reči o ispunjenju preostalih postpristupnih obaveza Srbije prema Savetu Evrope, među kojima je i završetak saradnje sa Haškim tribunalom.

Dačić: Priznanje policiji

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da je najava ukidanja viza građanima Srbije za ulazak u zemlje EU "priznanje policiji i pravosuđu Srbije".

"To što je Evropska komisija rekla da će u julu pokrenuti proceduru za ukidanje viza građanima Srbije je na neki način priznanje policiji i pravosuđu jer se najveći broj oblasti za viznu liberalizaciju odnosi upravo na te teme", rekao je Dačić u Petrovcu na Mlavi.

Ministar unutrašnjih poslova je pozvao građane Srbije koji borave u inostranstvu da pasoše zamene u Srbiji zbog komplikovane procedure u konzulatima i ambasadama.

Dačić je u Petrovcu na Mlavi sa potpredsednikom Demokratske stranke Dušanom Petrovićem otvorio novu sportsku halu u tom mestu čija je izgradnja počela pre 13 godina.

Petrović je rekao da ne postoje razlozi za raspisivanje vanrednih izbora.

"Nema nijednog razloga da građani potroše šest meseci na predizborne i postizborne radnje. Nisam video nijednu dobru ideju u politici, nijedan nov predlog politike. Kada budem video da je neko dao novi predlog, onda ću misliti da je vreme za izbore. Sve drugo je politikanstvo", rekao je Petrović.

U opštini Petrovac na vlasti je koalicija Dačićeve Socijalističke partije Srbije i DS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.