Svi u BiH bi pasoš Srbije

Autor: Slavko Jovičić Slavuj, 16.Apr.2009, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi u BiH bi pasoš Srbije







16.Apr.2009 god.,

Vijesti

DNEVNE NOVINE "PRESS" - OBJAVLJUJU:

________________________________________________________________

________________________________________


Republika Srpska suočiće se sa pravom demografskom katastrofom ukoliko Srbija dobije bezvizni režim sa zemljama EU pre BiH, procenjuju demografi.

Veliki broj obrazovanih mladih ljudi, posebno iz nerazvijenog istočnog dela Srpske, zatražiće državljanstvo i pasoš Srbije i zauvek otići sa ovih prostora, piše "Preš RS".

"Siguran sam da bi najmanje 50 000 mladih Srba uzelo državljanstvo Srbije i otišlo da živi u zemlji čijim bi pasošem mogli da putuju i rade na Zapadu", rekao je Đorđe Radanović, predsednik Centra za afirmaciju mladih iz Šekovića i član predsedništva Evropskog pokreta u BiH.

Radanović kaže da bi se Srbi u BiH ponašali kao Hrvati kojih je svakog dana sve manje zbog mogućnosti posedovanja hrvatskog državljanstva i pasoša, te češćeg putovanja i privremenog zapošljavanja u zemljama EU.

Upozorio je da je trend odlaska mladih, ali i čitavih porodica, posebno iz istočnog dela RS, više nego zabrinjavajući, napomenuvši da je sve više praznih kuća u Šekovićima, Rogatici, Višegradu, Rudom, Čajniču, Kalinoviku.

Član Saveta za demografsku politiku Stevo Pašalić smatra da bi mladi verovatno pokušali da iskoriste mogućnosti koje im daje dvojeno državljanstvo i ističe da bi moglo biti odliva stanovništva.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić rekao je da BiH do kraja godine može da ispuni preostalnih 27 uslova za dobijanje bezviznog režima i upozorava da bi EU, nakon toga, mogla postaviti nove prepreke.

"Oni ne žele da na svojoj teritoriji vide likove sa pasošima BiH koji nemaju nikakve veze sa ovom zemljom. Reč je o vehabijama i mudžahedinima koje EU ne želi na svom tlu", tvrdi Jovičić.

Šef pregovaračkog tima BiH za liberalizaciju viznog režima sa EU Samir Rizvo istakao je da je od preostalih 27 uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima delimično ispunjeno 18, a da je devet više političke, a ne tehničke prirode i da zahtevaju usvajanje odgovarajućih zakona u parlamentu BiH.

To su, rekao je, zakon o graničnoj kontroli i zakoni koji se odnose na sprečavanje ilegalne trgovine oružjem i na pružanje međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima.

_____________________________________________________________________________



15.04.2009 PORTAL "СЕРБИАНЦАФЕ" - PRENOSI



LINK -http://www3.serbiancafe.com/lat/vesti/14/60067/svi-u-bih-bi-pasos-srbije.html
________________________________________________________________________



PORTAL "CAFE.BA" - OBJAVLJUJE:Izvor:Mondo



LINK - http://www.cafe.ba/vijesti/17000_Svi-u-BiH-bi-pasos-Srbije.html



__________________________________________________________________________

PORTAL "MT MONDO" - OBJAVLJUJE NA LINKU:
http://www.mtsmondo.com/news/vesti
/text.php?vest=131286