Stari pasoši još godinu

Izvor: RTS, 09.Nov.2009, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari pasoši još godinu

Vlada Srbije predložila da važenje starih "plavih" pasoša bude produženo do 31. decembra 2010. godine. Zemlje Evrope se već spremaju za viznu liberalizaciju, koja može da počne da važi i pre 1. januara iduće godine, ocenio ministar Ivica Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Vlada Srbije predložila da važenje starih "plavih" pasoša bude produženo do 31. decembra 2010. godine zbog, kako je rekao, "objektivne nemogućnosti" da se svim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << građanima koji su podneli zahtev izdaju biometrijski pasoši do kraja ove godine.

Obrazlažući Vladin predlog u Skupštini Srbije, Dačić je precizirao da veliki broj diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije nije opremljen za izdavanje biometrijskih pasoša.

"Zbog toga državljani Srbije koji žive i rade u inostranstvu čekaju i po više meseci da dobiju novi pasoš iz Srbije", dodao je Dačić.

"Našim državljanima koji borave u inostranstvu, ako dođu u Srbiju, omogućeno je da dobiju biometrijski pasoš po hitnom postupku, u roku od 48 sati, ali treba rešiti problem naših građana koji ne mogu da dođu u Srbiju po pasoš", rekao je Dačić.

Ministarstvo spoljnih poslova, dodao je Dačić, obavestilo je MUP Srbije da je oprema za izdavanje biometrijskih pasoša do sada instalirana u srpskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Australiji, Austriji, Švedskoj, Danskoj, Rusiji, Južnoj Africi i Engleskoj.

"Do sada je primljeno 44.500 zahteva naših građana iz inostranstva za izdavanje biometrijskih pasoša", rekao je Dačić.

Podsetio je da je do sada izdato 1.250.000 biometrijskih pasoša, rok za dobijanje pasoša je bio od tri do 15 dana a MUP Srbije je, u ovom trenutku, opremljen da dnevno primi 8.000 zahteva za izdavanje i da izradi isto toliko biometrijskih pasoša.

Dačić je napomenuo da je predloženim izmenama Zakona o putnim ispravama predviđeno da pasoši za decu mlađu od tri godine pasoši važe tri godine, a za decu starosti od tri do 14 godina putne isprave bi važile pet godina.

Nema brige, Evropa priprema ukidanje viza

Ministar unutrašnjih poslova izjavio je da se zemlje Evrope već spremaju za viznu liberalizaciju i da se može očekivati da ona počne da važi i pre 1. januara iduće godine.

Dačić je u parlamentu rekao da je učinjeno sve što je predviđeno mapom puta, kao i da je u petak potpisao i prvi Memorandum o unutrašnjoj bezbednosti između Austrije i Srbije, koji je potpisan istovremeno i sa Crnom Gorom i Makedonijom i koji će, u suštini, važiti od datuma vizne liberalizacije, što znači da se zemlje Evrope već spremaju za to.

"Da li će ona biti 1. januara iduće godine, ili će nekoliko dana ili nedelja pre toga, zavisiće, pre svega, od tehničkih procedura i tehničko bezbednosnih pitanja", rekao je ministar policije i dodao da se može očekivati da će liberalizacija uslediti pre početka sledeće godine.

Ministar je dodao da će "ovih dana biti nekoliko nivoa odlučivanja", a da će konačna odluka biti doneta 30. novembra, na sastanku Saveta ministara unutrašnjih poslova i pravde EU.

"Mi očekujemo pozitivnu odluku i gotovo da nema više nijednog razloga za zabrinutost po tom pitanju", podvukao je Dačić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bez viza u EU samo sa novim pasošem

Izvor: Radio 021, 09.Nov.2009

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je izjavio da je do sada izdato 1.250.000 novih pasoša, a da je vreme od podnošenja zahteva do dobijanja putne isprave svedeno na 3-15 dana.

Nastavak na Radio 021...

Dačić: Vizna liberalizacija i pre 2010. godine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Nov.2009

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se vizna liberalizacija za putovanja građana Srbije u zemlje EU može očekivati i pre 1. januara 2010. godine. "Da li će ona biti 1. januara iduće godine ili će biti nekoliko dana ili nedelja pre toga zavisiće pre svega od...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Stari pasoši još godinu dana

Izvor: Vesti-online.com, 09.Nov.2009

Vlada Srbije predložila je da važenje starih "plavih" pasoša bude produženo do 31. decembra 2010. godine, zbog, kako je objašnjeno, "objektivne nemogućnosti" da se svim građanima koji su podneli zahtev izdaju biometrijski pasoši do kraja ove godine...Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.