Srbin dobio vizu zbog supruga

Izvor: Vesti-online.com, 06.Sep.2012, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin dobio vizu zbog supruga

Jedan Srbin uspeo je da dobije italijansku boravišnu dozvolu pošto je stupio u brak sa Italijanom. Izvesni Đorđe i njegov ljubavnik Adrijan venčali su se u Kanadi jer Italija ne priznaje istopolne brakove ili građanska partnerstva.

 

Foto - ilustracija: Srbin dobio boravišnu vizu posle stupanja u brak sa Italijanom

 

Upravo zbog toga je ovaj slučaj privukao je pažnju i italijanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << medija, koji navode da u Srbinovoj boravišnoj dozvoli jasno piše "porodični razlozi“.

Đorđe, koji je rođen u Srbiji, dobio je privremenu dozvolu za boravak, koja je prvi korak ka dobijanju stalne vize. Papire je dobio od milanske policije, koja je zadužena za tu vrstu dokumenata. Đorđe je stupio u brak sa svojim partnerom Adrijanom, koji ima italijansko i kanadsko poreklo još 2009. godine.

 

Posle toga su se preselili u Italiju i uz podršku nevladine organizacije "Certi Diriti“ od tada pokušavaju da dobiju dokumenta za njegov ostanak u Italiji.

Izdavanje dozvole Srbinu je u potpunoj suprotnosti sa italijanskim zakonima zato što sve mediteranske zemlje zvanično ne priznaju istopolne brakove. Ipak, Đorđe i Adrijan podneli su zahtev za papire prema građanskom pravilniku Evropske unije o slobodnom kretanju. Kasacioni sud, koji je poslednja pravna instanca u Italiji, 2011. godine je doneo odluku da dvoje ljudi mogu biti supružnici u Italiji i ako se venčaju u inostranstvu.

 

Ovo je čak prva primena te odluke u Italiji, iako se radi o gej paru. LGBT organizacije su pozdravile ovu vest, dok su je neki kritičari iz desničarskih organizacije žestoko kritikovali. Desničarske italijanske novine "Liberto“ su čak napisale: "Zašto je to do policije? Zašto porodicu ne priznaje vojska?“

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.