Srbiji vraćaju i vize i sankcije

Izvor: Vesti-online.com, 12.Avg.2010, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji vraćaju i vize i sankcije

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić ocenio je da je izmenama Zakona kojim se reguliše rad ovog tela krši Ustav Srbije, dovode u pitanje temeljni evropski principi i upozorio da Evropa ima načine za kažnjavanje onih koji odstupaju od demokratskog poretka.

- Jednom smo imali sankcije EU, pa možemo opet da ih dobijemo. Naši građani mogu da ostanu bez prava na putovanje bez viza u Šengen prostor, može da se uvede i zabrana ulaska u EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pojedincima iz vlasti koji su u sukobu interesa, a možemo da prođemo kao Bugarska kojoj su zaustavljene investicije sve dok ne dokažu da vode borbu protiv korupcije - objasnio je Čupić za "Vesti".

Na osnovu čega bi ponovo mogle da se naprave crne liste političara nepoželjnih u EU?

- Poslanik i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma prvi je izašao sa amandanom, pa ga povukao kad je saznao šta sve može da ga snađe i da postoji mogućnost da sutra ne može da ode u neku od zemalja EU. Onda ga je podneo doktor prava Vladan Batić, s obrazloženjem da se tako štiti pravna sigurnost. Kakva sigurnost ako se krši Ustav, pa to je vređanje zdravog razuma!

Kako tumačite pravdanja funkcionera zašto moraju da ostanu na više položaja?

- Apsurdna su opravdanja da su na dve funkcije, a primaju jednu platu. Takva logika racionalizacije ne znači ništa jer bi jedan čovek onda trebalo da bude predsednik države i vlade, republički i pokrajinski poslanik, predsednik opštine, direktor, sudija... To je opasno jer se takva ličnost ne može kontrolisati i zato je izvršena podela moći da ona ne bi postala svemoć i da dođemo u poziciju "kadija te tuži, kadija ti sudi". Izgovor o skupoći je takođe besmislica jer je podela vlasti mnogo jeftinija od štete koju neko na više položaja može smišljeno da počini.

Ako se vlast zarad evropskih integracija obavezala da će voditi borbu protiv korupcije, zašto je usvojila antievropski amandman?

- Zalažu se za Srbiju u Evropi, pa onda pogaze njene standarde - vladavinu prava i funkcionisanje institucija. Borba protiv korupcije jedan je od prioriteta na koji smo se obavezali i prihvatili kao uslov za evropske integracije. Sudeći prema ovome kako vlast sada radi, nećemo moći da se pridružujemo.

Osećate li se prevarenim što je mimo dogovora s vlastima zakon omogućio duple funkcije?

- Sa Vladom Srbije našli smo kompromis da se 1. septembra funkcioneri odluče koju će od više funkcija obavljati i dobili uveravanja da će to parlament prihvatiti, a onda je poslanička većina pogazila sve što su radili Vlada i Ministarstvo pravde. To je politička arogantnost i autizam vlasti koja sama sebi nanosi veliku štetu.

Da li su srpski funkcioneri pokazali da im je vlast važnija i od države?

- Pokazali su da im je pojedinačni i grupni interes iznad svega i da ta družina može da se skupi i izglasa zakon prema kojem će ukinuti noć. Samo što im narod ne bi poverovao da je u Srbiji stalno dan. Rekao bih da je reč o socijalnoj šizofreniji kada se jedno govori, a suprotno radi. Eto, jedan poslanik je tražio da podnesem ostavku u Agenciji, a ja mogu da mu poručim da sve radim po zakonu, a on treba da zna da me je parlament izabrao, pa neka me parlament i smeni.

Najavili ste žalbu Ustavnom sudu. Kakav odgovor očekujete?

-Žalićemo se zbog kršenja Ustava i tražiti da sud bude efikasan kao u martu kad je troje vojvođanskih poslanika tražilo mišljenje jesu li u sukobu interesa. Ako je u njihovom slučaju ocena da je reč o diskriminaciji, jer ostaju na jednom od dva posla, da li je diskriminacija i kod ljudi koji su ostali bez posla? Očekujemo da sud stane na stranu ustavnosti, kao kod Zakona o informisanju, a o svemu ćemo obavestiti i međunarodne organizacije s kojima sarađujemo. Razgovarali smo sa Dragom Kosom, predsednikom GREKO, imamo sastanak sa njim 3. septembra, pa ćemo videti šta će to telo Saveta Evrope preuzeti.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.