Srbija blizu belog šengena

Izvor: RTS, 16.Okt.2009, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija blizu "belog šengena"

Tehnička misija Evropske komisije zadovoljna onim što je videla na terenu u vezi sa viznom liberalizacijom, ocenio ministar Đelić. Srbija blizu "belog šengena", uveren Đelić.

Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić ocenio je da je Srbija sada izuzetno blizu "belog šengena" jer je tehnička misija Evropske komisije zadovoljna onim što je videla na terenu u vezi sa viznom liberalizacijom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Đelić je Tanjugu rekao da će tehnička misija za nekoliko dana sačiniti izveštaj, a Evropska komisija će 23. oktobra o tome obavestiti Vladu Srbije.

Prema njegovim rečima, Evropska komisija će do kraja oktobra raspolagati sa svim elementima koji su neophodni da bi se pripremila konačna odluka Saveta ministara, predviđena za 1. decembar ove godine.

"Posle tehničke misije koja je ustanovila da smo ispunili preostale uslove, mi smo sada izuzetno blizu 'belog šengena', počevši od 1. januara 2010. godine", poručio je Đelić.

Potpredsednik Vlade je dodao da je tokom sastanka informisao šefa Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensana Dežera o velikom uspehu Bezbednosno-informativne agencije, koja je u saradnji sa američkim kolegama juče uspela da zapleni 2,8 tona kokaina.

"Srbija sa međunarodnom zajednicom ide ka eliminisanju najvećeg narko-kartela Balkana što je izuzetno važna preporuka, što za 'beli šengen', što za dalje evropske integracije", ocenio je Đelić.

Potpredsednik Vlade je dodao da će Srbija i posle dobijanja "belog šengena" nastaviti da radi na bezbednosnim, ekonomskim i socijalnim reformama "koje će nam omogućiti da se što pre približimo EU".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.