Slovačka neće priznati kosovski pasoš

Izvor: Blic, 11.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka neće priznati kosovski pasoš

Slovačka neće priznavati nove pasoše koje će od 18. jula izdavati kosovske vlasti, a građani Kosova koji u novom pasošu budu imali šengensku vizu, biće tretirani kao da su u Slovačkoj ilegalno, saopštilo je danas slovačko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Mi ne priznajemo nezavisno Kosovo, dakle ni njihove isprave. I dalje ćemo priznavati pasoše koje izdaje UNMIK i pasoše Srbije", rekao je danas slovačkoj agenciji SITA portparol Mministarstva spoljnih poslova Jan Sskoda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Slovački MIP neće omogućavati građanima Kosova sa novim pasošem ni ulazak u Slovačku i kada već imaju šengensku vizu.

"Ako dođe u nemačku ambasadu dobiće šengensku vizu za zemlje koje su Kosovo priznale. Ako bi došao u Slovačku bio bi ovde nelegalno", naglasio je Sskoda.

Novi kosovski pasoši predstavljaju problem i za Evropsku uniju, pošto je većina članica priznala nezavisno Kosovo, ali se manji broj članica, poput Slovačke, Španije ili Kipra, tome veoma energično opiru.

Problem čije rešenje slovačka diplomatije očekuje na jesen, predstavljaju i takse za šengenske vize, budući da građani Srbije plaćaju vizu 35 evra shodno sporazumu sa EU, dok za državljane trećih zemalja šengenske vize koštaju 60 evra.

Sskoda je upozorio da je taj sporazum o viznim olakšicama vezan za sporazum o readmisiji a takav sporazum o vraćanju izbeglica iz trećih zemalja može da se potpiše samo sa državom.

"Za Slovačku Kosovo nije država a naša diplomatija ne vidi razloga da menja taj stav", rekao je portparol slovačkog MIP-a.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.