Skupština o ukidanju viza

Izvor: RTS, 21.Okt.2010, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o ukidanju viza

Parlament završio raspravu o ratifikaciji bilateralnih sporazuma sa Turskom, Azerbejdžanom i Brazilom o ukidanju viza. Poslanici SRS protiv sporazuma sa Turskom. Vladajuća koalicija, osim poslanika Bošnjačke liste, nije učestovala u raspravi.

Skupština Srbije završila je raspravu o sporazumima sa Turskom o uzajamnom ukidanju viza, sa Azerbejdžanom o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i sa Brazilom o ukidanju viza za putovanja građana i nosilaca diplomatskih ili službenih pasoša.

Obrazlažući sporazum o ukidanju viznog režima sa Turskom ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin je rekao da će sporazum omogućiti investitorima da ulažu novac u Srbiju i građanima da lakše putuju.

"Turska je 20. zemlja u svetu po ekonomskoj snazi. Treba da omogućimo investitorima da ulože novac ovde i da zaposlimo mlade. Imamo obavezu da omogućimo našim budućim strateškim partnerima da mogu da dođu u Srbiju bez čekanja na aerodormu", rekao je Ugljanin.

Poslanici Srpske radikalne stranke usprotivili su se potvrđivanju sporazuma sa Turskom pošto je ta zemlja priznala Kosovo. Radikali smatraju da je ukidanje viznog režima u interesu Turske i da će značiti njen ekonomski napredak.

"Ako je ovo zamena za Kosovo, onda to većini građana ne odgovara", rekla je poslanica SRS-a Vjerica Radeta. Radikali su pitali i otkud interes Turske da ulaže samo u Sandžak.

Poslanici SRS-a su, međutim, pohavalili bezvizni režim sa Azerbejdžanom i Brazilom jer su, kako je rekla Radeta, prijatelji Srbije sve države koje nisu priznale Kosovo, dok su one koje su ga priznale "krvni neprijatelji".

Poslanica Demokratske stranke Srbije Donka Banović je rekla da su Srbija i Turska ostvarile razvoj u političkim odnosima, ali je zapitala da li je taj razvoj bio pozitivan i za Srbiju, navodeći da je u Sandžaku došlo do destabilizacije.

Poslanici vladajuće koalicije, osim poslanika Bošnjačke liste Bajrama Omeragića, nisu učestovali u raspravi. Omeragić je naveo da će bezvizni režim sa Turskom koristiti Srbiji jer će podstaći robnu razmenu, omogućiti veće investicije turskih kompanija i povećati broj turista u zemlji.

Poslanička pitanja

Današnja sednica počela je postavljanjem poslaničkih pitanja.

Samostalni poslanik Dragan Šormaz upitao je kada će Ministarstvo sporta i omladine uputiti Skupštini na razmatranje novi Zakon o sportu, navodeći da "dva kluba, Crvena zvezda i Partizan, već 10 godina koče donošenje novog Zakona o sportu jer bi taj zakon trebalo da reguliše i privatizaciju klubova i objekata".

Poslanik DSS-a Milan Lapčević je, konstatujući da je ministar Ivica Dačić najavio da će MUP kontrolisati građane na granici koji im se učine sumnjivi kao potencijalni azilanti, upitao na osnovu kojih parametara će biti određeno ko je sumnjiv a ko ne, ko izlazi iz zemlje, koliko para nosi i koliko će tamo ostati.

Šef poslaničke grupe NS Velimir Ilić je upitao ko je ovlastio pravobranioca Srbije da se u ime države odrekne akcija u Zagrebačkoj banci i kako su potrošena sredstva od prodaje "Mobtela" i "Robnih kuća Beograd", i od trećeg operatera u telekomunikacijama.

Poslanik LDP-a Zoran Ostojić upitao je kada će biti promenjen Zakon o visokom obrazovanju kako bi svim studentima na početku školske godine bili jasni kriterijumi za upis sledeće godine.

Skupština je završila razmatranje sporazuma sa Turskom, Azerbejdžanom i Brazilom o ukidanju viza. Parlament će rad nastaviti sutra u 10 časova, raspravom o amandmanima na izmene Zakonika o krivičnom postupku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.