Savet EU: Nema ukidanja viza 15. juna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet EU: Nema ukidanja viza 15. juna

BRISEL - Nije tačno da će Savet ministara spoljnih poslova EU na zasedanju zakazanom za 15. jun doneti bilo kakvu odluku o ukidanju viza zemljama Zapadnog Balkana, pa ni Srbiji, rečeno je u Savetu Evropske unije u Briselu.

Iz više izvora u Briselu, pitanje ukidanja viza građanima pet zemalja Zapadnog Balkana biće na dnevnom redu sednice Saveta ministara unutrašnjih poslova EU (preciznije - Savet za pravosuđe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i unutrašnja pitanja), koja se održava 4. i 5. juna u Luksemburgu, pojašnjava sutrašnji Danas.

Ova tema nije se našla u zvaničnom dnevnom redu zasedanja, već će biti jedno od pitanja koja će se razmatrati pod tačkom „razno".

Tom prilikom nikakva odluka neće biti doneta, ističu u Savetu EU. Prema rečima naših sagovornika, to je prva debata unutar EU na ministarskom nivou o ukidanju viza balkanskim zemljama, a sledeća će biti zaista 15. juna, na zasedanju Saveta ministara spoljnih poslova.

Ipak, kako ističu sagovornici Danasa iz Saveta EU, šefovi diplomatija nemaju moć donošenja izvršnih odluka o pitanju viza i njihovo eventualno ohrabrenje državama regiona predstavljalo bi političku poruku, koju njihove kolege iz resora pravosuđa i policije mogu, ali i ne moraju uzeti u obzir.

Sagovornik iz Saveta EU navodi da u prvobitnom planiranju ove sednice nije ni bilo predviđeno da se razmatra proces ukidanja viza Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, BiH i Albaniji. Međutim, kako ističe, ova tema uvršćena je u dnevni red na inicijativu Slovenije, što su podržale još neke države.

Dalji redosled koraka zavisiće od procene češkog predsedništva Unijom koliko u ovom trenutku treba insistirati na pitanju viza za Balkan, a potom će tu obavezu na sebe preuzeti Švedska, koja od 1. jula postaje predsedavajuća EU.

Kako je za Danas objasnila Aleksandra Stiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost, prvi sledeći korak je da EK odluči kada će predložiti ukidanje viznih restrikcija prema Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.