Saudijska Arabija se otvara za turiste

Izvor: Deutsche Welle, 29.Sep.2019, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijska Arabija se otvara za turiste

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman hoće da zemlju učini manje zavisnom od nafte. Rešenje vidi u otvaranju zemlje za turizam. Tako sada turisti mogu da dobiju vizu, ali moraju da poštuju kodeks ponašanja.

Kada se govori o zemljama zatvorenim za ostatak sveta, obično većini na pamet padne Severna Koreja. Pritom je Saudijska Arabija na isti način zatvorena za posetioce iz inostranstva. Državljanima većine zemalja saudijsko kraljevstvo je dosad bilo zatvoreno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Izuzetak: poslovni ljudi i hodočasnici u Meku i Medinu.

Od petka uveče je sve drugačije: građani 49 zemalja mogu zatražiti regularnu turističku vizu elektronskim putem. "Otvaranje Saudijske Arabije za međunarodne turiste je istorijski trenutak za našu zemlju", rekao je u petak na svečanosti predstavljanja programa direktor turističkog poslanstva Saudijske Arabije Ahmed al Čatib. Posetioci će u pustinjskom kraljevstvu moći da ostanu do 90 dana. Do 2030. broj turista bi trebalo da dostigne nivo od 100 miliona.

Iza ovog cilja se krije namera kraljevine, pre svega prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, da se zemlja polako izvede iz potpune zavisnosti od eksploatacije nafte. Sve je to deo projekta pod nazivom "Vizija 2030"

Meka i Medina i dalje tabu

No, pitanje je da li uopše mase žele u ovu zemlju koja ni otvaranjem za turiste ne menja svoje srednjovekovne običaje. Žene doduše neće biti prisiljene da nose hidžab, duge tunike ili marame, kao Saudijke, ali je "nepristojno" odevanje i dalje zabranjeno.

Saudijci su objavili kodeks pristojnosti u kojem između ostalog stoji: Žene ne smeju da se u javnosti pojavljuju golih ramena i kolena, ne smeju da nose pripijene majice i pantalone. Zabranjeno je pokazivati naklonost u javnosti, gurati se, a i alkohol je i dalje zabranjen. Predviđene su i kazne od 12 do 1500 evra. Možda najnerazumljivija odluka se međutim odnosi na činjenicu da će onima koji nisu muslimanske veroispovesti, sveti gradovi Meka i Medina i dalje biti zabranjeni.

dpa, rtr

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.