Izvor: B92, 26.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak parlamentaraca EU i SAD

Ljubljana -- U Ljubljani je, usvajanjem zajedničke izjave, završeno trodnevno međuparlamentarno zasedanje Evropskog parlamenta i Kongresa SAD.

Parlamentarci EU i Amerike su na tradicionalnom 47.zasedanju razmatrali aktuelna politička pitanja i založili se za produbljivanje dijaloga dve strane. Teme zasedanja bile su ekologija, energetska bezbednost, odnosi sa Rusijom, situacija na Bliskom istoku, na Kosovu i na Tibetu, a učesnici su se založili za jedinstven američki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vizni sistem za građane Evropske unije.

Zaključci zasedanja nisu obavezujući, ali je kopredsedavajuća skupa, članica kongresa SAD Širli Berkli ocenila da su uprkos tome veoma značajni, jer se ne sme "potcenjivati značaj saradnje i jačanja prekoatlantskog savezništva".

Ona je na večerašnjoj konferenciji za novinare dodala da EU i SAD takvim zasedanjima produbljavaju međusobno razumevanje i unapređuju međusobnu saradnju.

Kopredsedavajući, poslanik u Evropskom parlamentu iz Velike Britanije Džonatan Evans je, nabrajajući konkretne rezultate saradnje, istakao "izjednačavanje računovodstvenih standarda" sa obe strane Atlantika, kao i saradnju evropskih i američkih zakonodavaca u novoosnovanom Transatlantskom savetu.

Posebna pažnja na trodnevnom zasedanju je bila posvećena i uklanjanju prepreka u transatlantskom trgovanju i investiranju, jer se obe strane zalažu da transatlantsko tržište bude definitvno uobličeno do 2015. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.