SAD UKINUO VIZU ALBANSKOM DRŽAVNOM TUŽIOCU jer je ometao reformu pravosuđa

Izvor: Telegraf.rs, 03.Feb.2017, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD UKINUO VIZU ALBANSKOM DRŽAVNOM TUŽIOCU jer je ometao reformu pravosuđa

Albanski državni tužilac Adrijatik Ljalja izjavio je danas da su mu SAD oduzele vizu, navodeći kao razlog nedovoljnu borbu protiv korupcije.

U pismu poslatom predsedniku Albanije i predsedniku parlamenta te zemlje, Lalja je naveo da su u "apsolutno nediplomatskom postupku" oduzete njegova službena viza, kao i vize nekoliko članova tužilaštva.

AFP navodi da se albanski pravosudni sistem smatra jednim od najkorumpiranijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << institucija u zemlji, ali ističe da su pod pritiskom Evropske unije i SAD pokrenute pravosudne reforme.

Ljalja ranije danas ušao u oštar verbalni sukob sa ambasadorom SAD u Tirani Donaldom Luom, koji ga je optužio da ometa reformu pravosuđa, ključnu za napredak Albanije na putu ka EU.

Ljalja je u saopštenju dostavljenom agenciji AP optužio američkog ambasadora da ucenama i pritiscima pokušava da manipuliše javnim mnjenjem i devalvira institucije u Albaniji.

Prethodno je Lu optužio Ljalju da se protivi reformi pravosuđa i da krši ustav netransparentnim izborom i imenovanjem članova pravosudnog saveta.

Ambasador SAD je najavio i da će američke i evropske sudije i tužioci sledeće nedelje doći u Tiranu kako bi proverili reformski proces, kao i imenovanja pravosudnih zvaničnika u izvršnim organima.

Prethodno je američka ambasada saopštila da je uskratila vize nekim albanskim tužiocima i sudijama, među kojima su, kako se ispostavilo, i Ljalja i njegova supruga, navodeći da će nastaviti da koristi svoj autoritet za unapređenje borbe protiv korupcije u Albaniji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.