Ruski ustupci nisu „omekšali” EU

Izvor: Politika, 10.Jun.2011, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski ustupci nisu „omekšali” EU

Na rusko-evropskom samitu najavljeno ponovno otvaranje tržišta Rusije za poljoprivredne proizvode iz EU, ali ne i datum njenog ulaska u STO ili ukidanja evropskih viza za njene građane

Samit Rusija–EU, održan juče u Nižnjem Novgorodu, nije doneo očekivani korak unapred u odnosima najveće zemlje na svetu sa komšijama sa evropskog kontinenta. Kako su preneli ruski mediji, iako je 27. po >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << redu samit bio „sadržajan i dobar”, razloga za zadovoljstvo je malo. Rusija je ovom prilikom, kako se navodi, načinila više ustupaka partnerima, ne dobivši za uzvrat ništa konkretno. Ruski ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju odložen je na neodređeno vreme, kao i datum ukidanja evropskih ulaznih viza za njene građane.

Kako je na konferenciji za novinare po okončanju samita potvrdio predsednik Dmitrij Medvedev, u Rusiji su spremni da ponovo otvore tržište za uvoz evropskih poljoprivrednih proizvoda koji su u proteklim nedeljama izazvali pravu paniku kod konzumenata kao prenosioci smrtonosne bakterije ešerihije koli.

Za početak, potvrdio je Medvedev, neophodno je usaglasiti sertifikacione dokumente, koji bi trebalo da budu u skladu sa propisima i u EU, i u Rusiji.

Korak dobre volje sa ruske strane nije, međutim, naišao na adekvatan odgovor Evropljana. Saglasnost o ulasku najveće zemlje u Svetsku trgovinsku organizaciju je – izostala.

„Uprkos tome što smo ispunili sve zahteve, ovaj proces se koči”, požalio se Medvedev, izrazivši nadu da bi ovaj, za Rusiju izuzetno važan posao, ipak, mogao biti okončan do kraja ove godine.

Na „zatvorena vrata” je naišao i zahtev za ukidanje evropskih viza za ruske građane. „Nešto smo uradili, ali nas još čeka veliki posao”, izjavio je tim povodom Medvedev.

Prva etapa, po njemu, trebalo bi da bude ukidanje viza za jasno određene kategorije građana, pre svega studente i ljude koji u evropske države putuju službeno. Druga etapa bilo bi opšte ukidanje viza, što zahteva određene pripreme koje bi onemogućile zloupotrebu bezviznog režima i nekontrolisan protok građana sa jedne na drugu stranu granice.

Ruski mediji podsećaju na nedavnu, veoma oštru, izjavu premijera Vladimira Putina koja se odnosila na mogućnost ukidanja viznog režima samo za Kalinjingradsku oblast.

„Nikakvog bezviznog režima Kalinjingradske oblasti sa EU neće biti. Ili će se taj režim odnositi na sve građane Rusije, ili ni na koga”, bio je odlučan Putin.

Analitičar Sergej Markov, takođe, smatra da samit u Nižnjem Novgorodu nije u dovoljnoj meri doneo željeni napredak. Ipak, kako misli, odluka Rusije da obnovi uvoz povrća iz EU mogla bi da pomogne u podsticanju Evropljana da što brže daju „zeleno svetlo” ulasku Rusije u STO i ukidanju viza.

„Ali da bi se to desilo, Evropljani su dužni da pozvone predsedniku Gruzije (Mihailu Sakašviliju) i da mu jasno kažu: ’Slušaj, nećeš od nas dobiti nijednu kopejku ukoliko ne prestaneš da podmećeš klipove u točkove naših odnosa sa Rusijom. Zašto bismo mi Evropljani trošili milione dolara, kako bi ti mogao da se duriš na Rusiju’”.

Ali, kako ističe Markov, prava adresa za ovu poruku nije u Briselu, već u Vašingtonu, pošto opstanak Sakašvilijevog režima zavisi, isključivo, od dobre volje i interesa SAD.

S. Samardžija

objavljeno: 11.06.2011.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.