Rusija otvara vrata tranzitnog turzima

Izvor: Vostok.rs, 16.Sep.2013, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija otvara vrata tranzitnog turzima

16.09.2013. -

Od 2014. godine tranzitni putnici ruskih aviokompanija mogu da ostaju u Rusiji bez viza 72 sata. Vlada je odobrila nacrt zakona o značajnim olakšicama strancima koji prolaze kroz RF u druge države kao turisti. U suštini reč je o uvođenju istog režima za avionske putnike koji važi na brodovima za krstarenje. To će, po ideji autora zakona, omogućiti da se istovremeno uveća priliv turista u RF, popune avioni ruskih avioprevoznika i smanji cena karata.

Državna >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << duma treba da odobri odgovarajuću popravku zakona o ulasku u RF do kraja ove godine.

Jedini uslov za pružanje bezvizne olakšice je to što ona važi samo za putnike ruskih aviokompanija. Ulazak će biti otovren na tri aerodroma Moskve, u peterburškom Pulkovu i aerodromu u Kazanju. Planira se i bezvizni tranzitni režim za aerodrome Vladivostoka, Habarovska i Ulan-Udea. Ukupno na spisku treba da bude 11 nacionalnih aerodroma u regionima, najprivlačnijih za turiste. Za dobijanje prava na bezvizni boravak dovoljno će biti da se na granici pokaže tranzitna karta za let ruskom aviokompanijom, pasoš i osiguranje.

Inicijativa ministarstva kulture RF će važiti prvobitno za sve zemlje EU, SAD i Kanadu. Na spisak mogu da dospeju Kina, Južna Koreja, Singapur, Japan, Iran i Australija.

Glavni cilj je da se pokaže da je naša zemlja komforna za turizam, da u njoj ima mnogo prirodnih lepota, zanimljivih mesta, rekla je za Glas Rusije rukovodilac pres-službe Rosturizma Irina Ščegoljkova.

- Kako pokazuje međunarodna praksa, ovakvi bezvizni režimi prilično ozbiljno uvećavaju priliv turista u zemlju. Birajući između stranih i ruskih aviokompanija, uz postojanje bezviznog režima, nadamo se da će putnik odabrati ruskog prevoznika. To će, naravno, privući nove klijente.

Prema proračunima ministarstva kulture Rusije, novi tranzitni turistički režim će omogućiti da se uveća priliv turista za 10-15% i prihodi sa 13 do 20 milijardi rubalja. Prošle godine ruske aviokompanije su prevezle u međunarodnim pravcima skoro 39 miliona ljudi. Olakšani režim će omogućiti da se uveća broj putnika za još nekoliko miliona. I na rčaun toga da se smanje cene avionskih karata.

Ova mera odavno je sazrela i neophodna, ubeđen je prvi potpredsednik Asocijacije turističkih operatera Rusije Vladimir Kantorovič.

- Ranije su presedanja u Moskvi i Petreburgu bila minus ruskih aviokopanija u poređenju sa evropskim, japanskim ili kineksim koje lete kroz Rusiju direktno. Sada dodatna tri dana provedena u Moskvi ili Peterburgu pretvaraju se u njihov plus.

U svom tranzitnom poduhvatu Rusija će preteći mnoge države. Običan rok tranzitne vize u svetu je 24-48 sati, pri tome u većini slučajeva bez prava napuštanja tranzitnog terminala. Neke zemlje traže tranzitne vize čak kada se avion spušta radi uzimanja goriva i putnik ne napušta avion. Svake godine Rusiju poseti više od 2 miliona stranih turista. Za zemlju sa tako dubokim kulturnim tradicijama i prirodnim lepotama to je malo. Radi poređenja u Češku svake godine dolazi više od 6 miliona ljudi, u Francusku više od 50 miliona, a u SAD više od 80 miliona turista.

Andrej Fedjašin,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.