Rumunima jeftina Srbija

Izvor: RTS, 08.Maj.2010, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunima jeftina Srbija

Srpsko-rumunsku granicu kod Vršca još uvek prelaze rumunski državljani, koji dolaze u Srbiju da trguju. U Vršcu kupuju jeftinije cigarete ili belu tehniku, pošto je u Rumuniji jedino gorivo jeftinije.

Od ukidanja viza za građane Srbije promet na nekim graničnim prelazima je povećan. Srpsko-rumunsku granicu u okolini Vršca, međutim, prelazi isti broj ljudi kao i prethodne dve godine, oko pola miliona.

Rumunski državljani još uvek dolaze u Srbiju da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trguju. U Vršcu kupuju jeftinije cigarete ili belu tehniku, pošto je u Rumuniji je jedino gorivo jeftinije.

Trgovci iz Rumunije mogu se videti na graničnom prelazu Vatin, kada stigne veća količina cigareta ali i na autobuskoj stanici ili vršačkoj buvljoj pijaci. Nisu raspoloženi da pričaju o razlozima dolaska u Srbiju ili mogućnostima zarade.

Carinici na najvećem drumskom prelazu ka Rumuniji, kažu da nema velike razlike u odnosu na period pre ukidanja viza. Za razliku od prethodnih decenija, sitni trgovci kupuju cigarete u Srbiji koje su, u odnosu na rumunske skoro 4 puta jeftinije.

"Trenutno su akutelniji pokušaji da se iznose cigarete u Rumuniju. Na ulazu nemamo pokušaje unošenja, a na ulazu to je prihvatljivo jer se radi o količinam od pet do 20 boksova koje pokušavaju da sakriju. To kad se otkrije prestavlja carinski prekršaj", kaže Jovica Nikolajev iz Uprava carine na graničnom prelazu Vatin.

Nekada su u Vršac dolazili da prodaju robu i kupuju vegetu i voće. Takva trgovina je stala osamdesetih, da bi ponovo počela devedesetih ali u sferi sive ekonomije. Danas Rumuni koji dolaze prvenstveno kupuju u većim marketima.

"To pomaže i nama jer to utiče na budžet lokalne zajednice. Na sam život autohtone rumunske zajednice nema uticaja, jer su oni već prilično integrisani", navodi predsednik Skupštine opštine Vršca Stevica Nazarčić.

Svaki deseti stanovnik Vršca je pripadnik rumunske zajednice, pa se Rumuni koji dolaze u Srbiju da trguju lako sporazumevaju, jer je rumunski jedan od tri službena jezika u opštini Vršac.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.