Ren u Beogradu

Izvor: RTS, 22.Jul.2009, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren u Beogradu

Pred Srbijom je evropska budućnost, a ukidanje viza od januara 2010. je konkretan dokaz evropske perspektive, ocenili komesar za proširenje EU Oli Ren i predsednik Srbije Boris Tadić u Beogradu. U razgovoru komesara EU s premijerom Mirkom Cvetkovićem konstatovan veliki napredak Srbije u procesu evropskih integracija.

Predsednik Srbije Boris Tadić i komesar za proširenje EU Oli Ren saglasili su se da Srbija ima evropsku budućnost i da će ukidanje viza, koje bi moglo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se dogodi već u januaru sledeće godine, biti prvi opipljivi dokaz njenih evropskih perspektiva.

"Srbija snažno ostaje privržena evropskim integracijama. To je za Srbiju najvažniji strateški cilj i verujem da će to biti moguće u dogledno vreme", izjavio je Tadić posle sastanka s Renom.

Tadić je poručio da će Srbija u predstojećem periodu učiniti sve u pravcu reformi, promene zakonodavstva i stvaranja atmosfere koja bi je činila nalik ostalim evropskim društvima.

"Potrebno je ispuniti još neke preduslove, kako bi se ostvarila vizna liberalizacija i ne treba da se radujemo pre vremena. U međuvremenu državne institucije činiće sve, kako bismo dobili viznu liberalizaciju od početka sledeće godine", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije izrazio je žaljenje zbog toga što u prvo vreme građani Srbije na Kosovu neće uživati povlasticu bezviznog režima poput ostalih građana, jer srpska administracija i policija nemaju nadležnost delovanja u pokrajini.

"Nadam se da će svi naši građani sa Kosova i Metohije ubrzano doći u situaciju da im budu skinuta vizna ograničenja za putovanje u EU i Srbija će na tome nastaviti da radi sa Evropskom komisijom", poručio je Tadić.

U znak pažnje i zahvalnosti za podršku evropskom putu Srbije, Oliju Renu uručen je novi biometrijski pasoš Srbije.

Srbija neće priznati nezavisnost Kosova 

"Još jednom sam potvrdio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali Srbija će istovremeno pronalaziti i praktična rešenja i na taj način brinuti o životu svih naših građana na Kosovu i Metohiji nezavisno od nacionalnosti", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je upoznao komesara Rena s administrativnim kapacitetima Srbije i brzinom usklađivanja sa evropskim pravnim tekovinama, ali i činjenicom da su vlasti u Beogradu zagovornik regionalne saradnje i inicijator brojnih regionalnih inicijativa.

Ren je, posle sastanka, istakao da Evropska komisija potpuno podržava srpske evropske perspektive i učlanjenje Srbije u EU, kada se uslovi za to ispune, podsetivši da Brisel insistira na okončanju saradnje s Haškim tribunalom i regionalnoj saradnji.

"U tom smislu, jako je važno i to što Srbija ima konstruktivan pristup kada je u pitanju raspoređevanje Euleksa na Kosovu", rekao je evropski komesar za proširenje.

"Budućnost vaših mladih ljudi biće evropska budućnost. Kada Srbija ispuni preostale uslove za putovanje bez viza, bezvizni režim postaće stvarnost i verujem da će se to desiti u januaru 2009. godine", rekao je Ren.

Prema Renovim rečima, EU će i ekonomski pomagati Srbiju u procesu evropskih integracija, što čini i sada u vreme ekonomske krize kroz raznovrsne pakete podrške i makroekonomsku pomoć.

Značajan napredak Srbije na evropskom putu 

Ranije danas predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković sastao se s komesarom Evropske unije za proširenje Olijem Renom i zajednički je konstatovano da je načinjen veliki korak u procesu evropskih integracija Srbije, usvajanjem predloga Evropske komisije kojim je Savetu EU predloženo ukidanje viza za građane Srbije od 1. januara 2010. godine.

Premijer Cvetković je istakao da će Vlada Srbije učiniti sve da ispuni preostale tehničke uslove, kako bi u potpunosti bili zadovoljeni kriterijumi iz Mape puta za viznu liberalizaciju, saopšteno je iz republičke vlade.

Premijer je naglasio da će se u narednom periodu intenzivirati aktivnosti u vezi sa ubrzanjem evropskih integracija Srbije.

Još jednom je istaknuto da se čine svi napori za ostvarivanje potpune saradnje s Haškim tribunalom.

Na sastanku je iskazana zahvalnost komesaru Renu za veliku pomoć i doprinos evropskim integracijama naše zemlje koju su Evropska komisija i Ren lično pružili Srbiji u poslednjih pet godina.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, direktor Kancelarije za evropske integracije Milica Delević i državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, navedeno je u saopštenju.

Renova poseta Beogradu usledila je sedam dana pošto je Evropska komisija usvojila preporuke da građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije od 1. januara 2010. godine budu ukinute vize za putovanja u zemlje EU.

Saopštavajući odluku Komisije, njen potpredsednik i komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove, Žak Baro i komesar Ren su poručili da je reč o "istorijskom trenutku u odnosima Unije sa državama zapadnog Balkana".

Srpski zvaničnici su ocenili da je, usvajanjem preporuka za ukidanje viza za tri zemlje, EK konačno ispravila nepravdu koja je učinjena narodima bivše Jugoslavije, posebno Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.