Ren: Srbija u najboljem scenariju bez viza i kandidat za EU 2009.

Izvor: Blic, 24.Sep.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Srbija u najboljem scenariju bez viza i kandidat za EU 2009.

Evropski komesar Oli Ren izjavio je danas u Briselu da Evropska komisija može uzeti u obzir primenu važnih elemenata privremenog trgovinskog sporazuma Evropska unija - Srbija, ako to sprovede srpska vlada.

"Srbija ima svetlu evropsku budućnost. Moguće je u najboljem scenariju da u 2009. godini dobije status kandidata za članstvo u EU, da se ukinu evropske vize za srpske građane, a Evropska komisija će snažno podržati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evropske prioritete srpske vlade", rekao je Ren posle susreta sa srpskim ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Dačić je istakao da je srpska vlada očekivala da EU odobri primenu privremenog sporazuma i bila spremna da ga sprovede, ali da sad mora da se razmotri kakve bi posledice jednostrano postepeno smanjivanje carina i druge mere mogle imati po srpske firme i sagledati kako u tome može doći podrška vlade u Beogradu i fondova EU.

Evropski komesar je objasnio da je jednostrana primena privremenog trgovinskog sporazuma "važna zato što možemo i identifikovati i izvestiti da srpski zakonski i administrativni kapaciteti ispunjavaju obaveze iz privremenog trgovinskog sporazuma".

Srbija, usvajanjem zakona u skladu sa zahtevima konkurentnosti i politike državne pomoći, jača konkurentnost u zemlji, a to znači i niže cene za srpske građane.

"Jeste, mi možemo uzeti u obzir ako Srbija efektivno primeni neke važne stavke privremenog sporazuma", odgovorio je Ren na pitanje novinara može li Evropska komisija na neki način jamčiti za to da će se to uvažiti kad se bude odlučivalo o davanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU.

Dačić je rekao da je evropska integracija, uz očuvanju integriteta i suvereniteta zemlje, glavni prioritet srpske vlade i da očekuje da će Srbija u 2009. dobiti status kandidata za članstvo u Uniji.

Dačić je danas u Briselu razgovarao i sa potpredsednikom Evropske komisije Žakom Baroom i rekao da je neophodno da Skupština Srbije usvoji zakone za viznu liberalizaciju do novembra, kada će Evropska komisija dati svoju prvu ocenu ostvarenog napretka na tom putu.

Dačić je ponovio da je cilj Srbije da tokom 2009. godine dođe na belu šengensku listu, ali je i naglasio da Srbija treba da odradi svoj deo posla, što se, pre svega, odnosi na donošenje Zakona o kontroli državne granice, Zakona o strancima i Zakona o zaštiti ličnih podataka.

"Mi ćemo se truditi da do novembra - kada će Evropska komisija dati ocenu o napretku u ostvarivanju uslova za viznu liberalizaciju - usvojimo te zakone", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

On je istakao da će što ranije budu usvojeni ovi zakoni, brže moći da se dođe do vizne liberalizacije

"Očekujem konsenzus u Skupštini Srbije oko usvajanja ovih zakona", rekao je Dačić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.