Ren: Put u EU ili put u nigde

Izvor: B92, 28.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Put u EU ili put u nigde

Brdo kod Kranja -- Oli Ren izjavio je da se nada da će do kraja aprila EU uvesti bezvizni režim za Srbiju.

Na početku neformalnog susreta ministara spoljnih poslova EU, Gimnih, koji se održava na Brdu kod Kranja, komesar za proširenje EU Oli Ren je na brifingu za novinare, posvećenom zapadnom Balkanu, naveo i da Srbija ima centralnu ulogu za bezbednost regiona, kao i da bi mogla da bude njegova pokretačka snaga, što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zavisi od nje same.

"Srbija ima ogroman politički i ekonomski potencijal, koji treba da oslobodi, ali sama mora da potvrdi svoj evropski put", rekao je Ren i objasnio da sporazum koji je EU ponudila Srbiji nije politički trik i da je EU spremna da primi Srbiju u "porodicu EU".

Tači pozvan na sastanak

Dimitrij Rupel za B92 nije želeo da potvrdi da će ministarskom skupu učestvovati i kosovski premijer, Hašim Tači, dok slovenačka novinska agencija STA javlja da je slovenački šef diplomatije potvrdio da je sa Kosova pozvan Hašim Tači. "Ovo je susret predstavnika balkanskih država i Kosovo je jedno od poslednjih dostignuća u tom pravcu, zato je logično da na susretu učestvuje i neko iz kosovske vlade, ako učestvuju i drugi predstavnici drugih zemalja Zpadnog Balkana", kazao je Rupel za STA.

"Ukoliko ne odabere evropski put, Srbija se rizikuje da se nađe u samoizolaciji, na putu ka nigde", rekao je Ren, navodeći da će Evropa pozdraviti onu vladu koja je spremna da materijalizuje evropsku budućnost Srbije.

Ren je ponovio i da je za potpisivanje SSP EU i Srbije, neophodno da Srbija učini sve što je u njenoj moći da uhapsi i u ševeningenski zatvor sprovede preostale haške begunce.

Povodom oslobađanja viznog režima EU prema zemljama regiona, Oli Ren najavio plan EU za sprovođenje bezviznog režima za te države, navodeći da očekuje da se zemlje članice EU dogovore oko uslova, koji se moraju postaviti, a koji se tiču biometrijskih pasoša, pojačane kontrole granica i slično.

Oli Ren se nada i da će odluka EU o uvođenju bezviznog režima za građane Srbije biti doneta do kraja aprila, kako bi se pred majske izbore potvrdila posvećenost EU da pomogne Srbiji na putu ka evropskim integracijama.

Predstavljajući faze u približavanju EU, u kojima se nalaze države regiona, Oli Ren je rekao i da Kosovo ima evropsku budućnost, ukoliko bude posvećeno demokratiji i multietničnosti.

Povodom toga što će parlamentari izbori u Srbiji biti održavani i na severu Kosova, Oli Ren je rekao da EU to neće sprečavati, jer Ahtisarijev plan podrazumeva posebne veze Srba na Kosovu sa Srbijom.

Srbiju će na ovom ministarskom sastanku predstavljati šef diplomatije, Vuk Jeremić.

Kako saznaje B92, delegaciju Kosova, predstavljenu kao "Kosovo/UNMIK", vodiće kosovski premijer, Hašim Tači, koji će ujedno biti i jedini premijer na ovom sastanku na ministarskom nivou.

Susretu na Brdu kod Kranja prisustvuju ministri EU, kojima su se pridružili i evropska komesarka Benita Ferero Valdner, komesar Oli Ren, visoki predstavnici EU za zapadni Balkan, Piter Fejt, Miroslav Lajčak i Ervin Fjure i šefovi diplomatija zemalja regiona.

Teme današnjeg, prvog dana susreta su Bliski Istok, odnosi EU i Rusije, ali i situacija na Tibetu, koja je kasnije uključena u dnevni red.

Glavna tema sutrašnjeg nastavka ministarskog susreta biće evropska perspektiva zapadnog Balkana, a očekuje se da posebna pažnja bude posvećena Srbiji.

Slovenačko predsedništvo EU, najavilo je i da će sutra predstaviti svoj izveštaj o regionu i njegovoj evropskoj budućnosti, "sa nekim novim inicijativama".

Razgovaralo se i o Rusiji

Na novinarskoj konferenciji, koju su održali Dimitrij Rupel, Havijer Solana i Benita Ferero Valdner, predstavljeni su današnji razgovori, koji su se odnosili na situaciju na Bliskom Istoku, ali i odnose EU i Rusije.

Tim povodom je slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel rekao da EU sada ima posla sa novim položajem i novim snagama u Rusiji, situacija je drugačija no što je bila ranije.

"Pri tome nam je nužno potrebno jedinstvo EU, jer se ponekad kod nekih odnosa Rusije sa evropskim državama opaža utisak kao da bi želeli da razgovaraju sa razdruženom EU, kao da bi neko imao interes da usadi neku nepotrebnu razliku među nas", rekao je Rupel.

Prema Rupelovim rečima ministri EU danas su razgovarali i o "ideološkim pitanjima", odnosu razvoju demokratije u Rusiji.

Istovremeno su danas ministri EU izrazili i nadu da će u aprilu biti podržan mandat za pregovore sa Rusijom o sporazumu o partnerstvu.

Na pitanje B92 da li je danas bilo razgovora i o odnosima EU i Rusije povodom razlika u gledanju na problem Kosova, ministar Rupel je odgovorio da je o tome "razgovarano površno" i da tim povodom "ništa posebno nije utvrđeno".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ren: Izaberite Evropu

Izvor: Večernje novosti, 28.Mar.2008

Komesar Oli Ren, na Brdu kod Kranja, o Srbiji: Evropska komisija će do kraja aprila utvrditi redosled mera za ukidanje evropskih viza za građane Srbije, a EU će posle izbora pozdraviti onu vladu koja će raditi na evropskoj budućnosti zemlje

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.