Izvor: B92, 03.Apr.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Još nema konsenzusa o SSP

Brisel -- Liberalizacija viznog režima prema Srbiji zavisi od njene nove vlade i parlamenta, izjavio je Oli Ren.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je posle sastanka sa predsednikom Skupštine Srbije Oliverom Dulićem da se liberalizacija viznog režima ne može očekivati u najskorijoj budućnosti. Ren je izjavio da će do kraja aprila Evropska komisija predstaviti "mapu puta" ka liberalizaciji viznog režima, u kojoj su nabrojani uslovi koje Srbija mora da ispuni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi njeni građani mogli da putuju u EU bez viza.

"Ovaj program Evropske komisije biće predstavljen Srbiji do kraja meseca, a nacrt tog dokumenta biće predstavljen članicama EU početkom iduće nedelje", izjavio je Ren nakon sastanka s predsednikom Narodne skupštine Srbije Oliverom Dulićem.

Odgovarajući na pitanje o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, Ren je rekao da "u EU trenutno ne postoji politički konsenzus" o tom pitanju.

"Kada je u pitanju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, prema mom mišljenju i prema viđenju Komisije, moguće ga je potpisati, a uslove ostaviti za ratifikaciju. Kao što sam rekao, o ovom ne postoji konsenzus među članicama, i ja verujem da će se diskusija o tome nastaviti", kazao je Ren.

Oliver Dulić je kazao da Srbija mora što pre da postane članica EU i od parlamenta i EU zatražio da podrži "mapu puta" Srbije ka integraciji u Evropu, koju je on predstavio.

"Mi nismo danas razgovarali o datumima potpisivanja Sporazuma, već kako Srbija da što brže ispuni uslove i kroz nekoliko godina postane članica Unije", rekao je Dulić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.