Ren: Godina vizne liberalizacije za Srbiju

Izvor: Politika, Fonet, 12.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Godina vizne liberalizacije za Srbiju

Holandija odoleva pritiscima da prihvati ocenu da Srbija sarađuje sa tribunalom

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 11. juna – Vizna liberalizacija jeste nadohvat ruke, ali daleko od toga da je posao završen, jer pred nama je još posla i političkog i diplomatskog. Još nema razloga za slavlje, ali ukidanje viza dostižno je i sve državne institucije sa predsednikom Srbije na čelu nastavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da rade punom parom na ostvarenju ovog prioriteta, kazao je danas posle sastanka sa evropskim komesarom Olijem Renom u Briselu Vuk Jeremić, šef srpske diplomatije.

„Godina 2009. trebalo bi da bude i biće godina vizne liberalizacije za najnaprednije zemlje zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju”, rekao je Ren koji je nagovestio da će Evropska komisija preporuku i predlog za viznu liberalizaciju načiniti najverovatnije u julu. Kako nezvanično saznajemo šefovi diplomatija EU trebalo bi da u ponedeljak pozovu EK da što pre pripremi predlog za ukidanje viza za Makedoniji, Crnu Goru i Srbiju.

U vezi sa izdavanjem srpskih pasoša građanima sa Kosova, ministar Jeremić potvrdio je da će Srbija, shodno Ustavu i zakonima, omogućiti svim svojim građanima da dobiju putnu ispravu. „Pitanje izdavanja pasoša građanima sa Kosova isključivo je bezbednosno, a ne političko pitanje. Kada je reč o političkom aspektu izdavanja pasoša, Srbija je bila više nego jasna. Svi građani Srbije koji žive na teritoriji Srbije imaju pravo da dobiju pasoš Srbije. Konkretna rešenja koja su bezbednosne prirode pronađena su i samo je ostalo da se o njima efikasno i detaljno razgovara sa svima koji su nadležni. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u svemu tome igra veoma važnu ulogu”, objasnio je Jeremić.

Ren je ponovio da Beograd sarađuje sa Haškim tribunalom, a posebno je istakao zadovoljstvo zbog istovetnog američkog stava. On je kazao da bi Holandija trebalo da popusti i dozvoli deblokadu Prelaznog sporazuma sa Srbijom.

Prema našim nezvaničnim saznanjima iz izvora bliskih holandskoj vladi, njihov ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen pokušaće da u ponedeljak 15. juna, kada zaseda ministarski Savet EU, odoli pritisku partnera iz EU i ostane dosledan u blokadi sporazuma sa Srbijom uz dalje uslovljavanje hapšenjem Mladića.

U dokumentu koji su za potrebe parlamentarne debate u Holandiji sastavili i objavili na zvaničnom sajtu vlade, ministri Ferhagen i Frans Timermans (ministar za evropske poslove) naveli su da je „vlada Holandije svesna da ogromna većina zemalja članica EU smatra da treba izaći u susret Srbiji, a posle ocene Serža Bramerca (glavnog haškog tužioca) o dodatnom napretku u saradnji stvoreni su dodatni razlozi da od Holandije i Belgije bude zatraženo da prate stav te većine”.

Neformalni razgovori evropskih ministara sa holandskim kolegama o odmrzavanju sporazuma još traju, a konačan stav Holandije biće poznat u ponedeljak kada zaseda Savet EU. Radnom ručku šefova diplomatija EU u ponedeljak u Briselu prisustvovaće i Bramerc, koji dolazi na poziv češkog predsedništva.

Vladimir Jokanović

[objavljeno: 12/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.