Izvor: Blic, 02.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Realne šanse za beli šengen

Evropska komisija će izveštaj o spremnosti Srbije i drugih balkanskih zemalja za viznu liberalizaciju predstaviti 18. maja, saznaje RTS. Zvanična preporuka za stavljanje Srbije na belu šengen listu mogla bi da usledi već tokom juna.

Izveštaj će se zadržati na proceni ostvarenog napretka ali će iz njega biti jasno za koje zemlje je u ovom trenutku moguće ukidanje viza. Očekuje se da u toj grupi budu Srbija, Makedonija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Crna Gora, dok će se za Albaniju i BiH zatražiti dodatni napori.

Radna grupa za Balkan bi o izveštaju trebalo da raspravlja 25. maja pod uslovom da ne bude ozbiljnijih primedbi na njegov sadržaj.

Evropska komisija bi tokom juna mogla da uputi zvaničnu preporuku o stavljanju na belu šengensku listu.

"Važan trenutak mogao bi da bude sastanak ministara spoljnih poslova 16. juna. Ako stvari budu išle u dobrom pravcu oni već tada mogu da postignu dogovor o ukidanju viza. To ne bi bila formalna odluka ali je verovatno da bi na jesen potvrdili već postignuti dogovor", rekla je predstavnica Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Stiglmajer.

Za konačnu odluku potrebno je mišljenje evropskog parlamenta. I nakon što ga dobiju zemlje članice odlučivaće kvalifikacionom većinom.

Procedura odlučivanja je duga i komplikovana ali sa pozitivnom ocenom Evropske komisije u junu, Srbija ima realne šanse da do kraja godine dospe na belu šengensku listu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Realne šanse za beli šengen

Izvor: RTS, 02.Maj.2009

Evropska komisija će izveštaj o spremnosti Srbije i drugih balkanskih zemalja za viznu liberalizaciju predstaviti 18. maja, saznaje RTS. Zvanična preporuka za stavljanje Srbije na belu šengen listu mogla bi da usledi već tokom juna. ..Mogući kalendar ukidanja viza dobija konkretne obrise. Evropska...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.