Raport Briselu u petak

Izvor: S media, 23.Sep.2009, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raport Briselu u petak

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije podneće u petak traženi izveštaj potpredsedniku Evropske komisije zaduženom za pravosuđe, slobode i bezbednosna pitanja Žaku Barou o tome dokle je Srbija stigla u ispunjavanju preostalog dela zahteva na putu do vizne liberalizacije.

"U izveštaju ćemo obavestiti Evropsku komisiju da smo praktično ispunili sve kriterijume koji su bili navedeni u mapi puta, da sada očekujemo da se nastavi procedura u okviru Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i da se do 1. decembra usvoji odluka kojom se građani Srbije stavljaju na pozitivnu šengensku listu", istakao šef Biroa za međunarodnu saradnju i evropske integracije pri MUP Dražen Maravić.

Uslovi koje je postavila Evropska komisija odnose se na efektivno nadgledanje administrativne linije s Kosovom, saradnju s Euleksom i kontrolu dokumenata građana Kosova koji traže biometrijski pasoš, s obzirom na to da je južna pokrajina, iz bezbednosnih razloga, trenutno isključena iz procesa vizne liberalizacije.

U briselskoj administraciji pozitivno gledaju na napore Srbije i smatraju da je Beograd na dobrom putu da završi ono što se od njega traži, da bi, konačno, od 1. januara 2010. građani Srbije Evropom mogli da putuju bez viza.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.