RUSI OTERANI ZBOG ‘ŠTAMPARSKE GREŠKE!?

Autor: Slavko Jovičić Slavuj, 19.Jan.2009, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSI OTERANI ZBOG ‘ŠTAMPARSKE GREŠKE'!?



SARAJEVO, 19.01.2009

PRESS RS

LINK - http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=56380§ionId=51

RUSI OTERANI ZBOG ‘ŠTAMPARSKE GREŠKE'!?

Ministarstvo inostranih poslova zabranu ulaska državljanima Rusije u BiH pokušava da opravda štamparskom greškom.

Alkalaj više ne zna ni šta priča... U odluci Saveta ministara o uvođenju viza nema štamparske greške

Nakon što je Press RS u subotu objavio tekst o neočekivanom i ničim izazvanom uvođenju viza ruskim državljanima od strane vlasti BiH, zvaničnici bh. Ministarstva spoljnih poslova su u panici! Obelodanjivanje ove informacije izazvalo je pravi skandal u diplomatskim krugovima u Sarajevu, pa ministar Sven Alkalaj i njegovi saradnici pokušavaju da se opravdaju na sve moguće načine.

- Vize za Ruse nisu uvedene i nema nikakvih smetnji za njihov ulazak u BiH. Oni su mogli da budu vraćeni ako im nije valjao pasoš, ako je bio pocepan ili ako se službeniku na granici učinilo da putna isprava nije bila valjana. To su moje pretpostavke, jer inače nema nikakvog razloga za vraćanje ruskih državljana sa granice - rekao je ministar Sven Alkalaj.

Njegov pomoćnik Zoran Perković je, međutim, ustvrdio da je reč o štamparskoj grešci, ne upuštajući se u dalja obrazloženja. Ipak, ako se pažljivo pogleda i pročita član 8 odluke Saveta ministara o vizama koja je na snazi od 24. decembra, veoma je teško uočiti gde bi greška mogla da se potkrade.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Slavko Jovičić Slavuj, međutim, sumnja da je reč o bilo kakvoj štamparskoj grešci i tvrdi da će zatražiti od Svena Alkalaja da utvrdi ko je odgovoran za skandal zbog kojeg je u proteklih 20-ak dana sa granice BiH vraćeno više desetina ruskih državljana. Jovičić za Press RS kaže da najviši zvaničnici MIP-a u famoznoj štamparskoj grešci samo traže alibi, a to je, dodaje, za BiH mnogo veća sramota nego i sama odluka da se ruskim državljanima ne dozvoli ulazak u BiH bez vize.

- O čemu oni pričaju?! Vade se na štamparsku grešku, a reč je diplomatskom skandalu najširih razmera! Ta odluka je prošla kroz mnoštvo ruku u MIP-u i Savetu ministara i nemoguće je da niko nije primetio grešku? Danas ni strip ne možete da objavite bez temeljnog pregleda lektora i korektora, pa sam veoma skeptičan prema tom objašnjenju da je u pitanju štamparska greška. Reč je o državnim poslovima od velike važnosti, i neko će zbog ovoga morati da snosi odgovornost. Već u sredu na sednici parlamenta lično ću pitati Alkalaja šta je u pitanju - kaže Jovičić.

Ž. MARKOVIĆ
Pogledaj vesti o: Vize