RT: SAD zapretile Međunarodnom krivičnom sudu i svakome ko bude istraživao ratne zločine SAD

Izvor: Vostok.rs, 15.Mar.2019, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD zapretile Međunarodnom krivičnom sudu i svakome ko bude istraživao ratne zločine SAD

Izvor: Vostok / RT U nastojanju da zapreti svakome da ne istražuje američke ili izraelske ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom, državni sekretar SAD Majk Pompeo je saopštio da će svako ko je uključen u takve radnje izgubiti svoju vizu i verovatno biti kažnjen. Ratni soko iz Vašingtona rekao je da se moraju preduzeti mere, jer bi svaka eventualna istraga o ratnim zločinima i torturi koje su počinile Sjedinjene Američke Države predstavljale pretnju američkoj vladavini zakona. Vize će biti ukinute ili odbijene za sve one koji budu uključeni ili zatraže istragu pred MKS-om o "bilo kom američkom osoblju". MKS trenutno razmatra zahtev za istragu o mogućim ratnim zločinima počinjenih od strane SAD-a u Avganistanu tokom gotovo dvadesetogodišnjeg sukoba koji je ostavio preko 100.000 mrtvih Avganistanaca . Tužilaštvo međunarodnog suda je saopštilo da ima "razumnu osnovu" da veruje da su "ratni zločini i zločini protiv čovečnosti" počinjeni i da se nastavljaju od strane stranih snaga u Avganistanu. Pompeo je otvoreno saopštio da namerava da natera sud da odustane od potencijalne istrage, i da je Vašington spreman da dodatno poveća pritisak ako se ne uradi kako se kaže. "Spremni smo da preduzmemo dodatne korake, uključujući ekonomske sankcije, ako MKS ne promeni kurs", dodao je on. Sud je odgovorio kasnije u toku dana, saopštivši da će nastaviti svoj posao “neuznemiren” Pompeovom agresivnom izjavom, i delovati u skladu s međunarodnim pravom, a ne s pretnjama Vašingtona. Pravosudna institucija je ključna za osiguranje odgovornosti za najteža krivična djela prema međunarodnom pravu. Prateći pretnje savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona protiv suda prošle godine, Pompeo je rekao da je već preduzeta akcija protiv članova Haškog suda zbog hrabrosti da istražuju potencijalne zločine koje su počinile SAD u inostranstvu. Odbio je da navede imena ili otkrije koliko je ljudi na meti Vašingtona.
  "Mi smo odlučni da zaštitimo američko i savezničko vojno i civilno osoblje od toga da živimo u strahu od nepravednog gonjenja za radnje preduzete u cilju odbrane naše velike nacije."
Vašington je takođe istupio u zaštitu svog bliskog saveznika Izraela od pretnje krivičnim gonjenjem za zločine protiv Palestinaca. "Ova vizna ograničenja mogu se koristiti i za sprečavanje nastojanja MKS-a da progoni savezničko osoblje, uključujući i Izraelce, bez savezničke saglasnosti", nastavio je on. Dok su SAD potpisale inicijalni dokument koji je 2000. godine stvorio međunarodni sud, one su od tada odbijale da postanu član, a mnogi američki političari vide sposobnost suda da zemlju drži odgovornom za svoje postupke u inostranstvu kao pretnju nacionalnom suverenitetu. 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.