RT: SAD tvrde da je Kina u konzulatu skrivala „vojne naučnike špijune“; Peking saopštio da se koriste bilo kakvi izgovori radi uznemiravanja kineskih stipendista

Izvor: Vostok.rs, 23.Jul.2020, 15:46

RT: SAD tvrde da je Kina u konzulatu skrivala „vojne naučnike špijune“; Peking saopštio da se koriste bilo kakvi izgovori radi uznemiravanja kineskih stipendista

Američki tužioci optužili su kineski konzulat u San Francisku da je skrivao naučnike koji su na prevaran način došli do viza. Peking je saopštio da Vašington koristi bilo kakav izgovor da bi uznemiravao kineske stipendiste. Kineski medicinski naučnik, za koga se sumnja da je dobio američku vizu pomoću lažnih navoda, verovatno se skriva u kineskom konzulatu u San Francisku, veruje Ef-Bi-Aj, a navodi se u podnesku suda. Upitan o tim tvrdnjama, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, optužio je američku vladu da je pristrana kada su u pitanju kineski stipendisti, te da koristi bilo kakav izgovor da ih maltretira. "SAD su neko vreme imale ideološku pristranost da neprestano nadgledaju, uznemiravaju, pa čak i samovoljno pritvaraju kineske naučnike i stipendiste u SAD-u", rekao je Vang Venbin tokom pres konferencije.
"Pozivamo SAD da prestanu da koriste bilo kakve izgovore za ograničavanje, uznemiravanje ili ugnjetavanje kineskih studenata i istraživača u SAD-u."
  Osoba u fokusu svađe je Huan Tang, koja je radila na Kalifornijskom univerzitetu u Dejvisu. Prošlog meseca optužena je za prevaru sa vizama nakon što su je američki tužioci optužili da se pretvarala da je civil, dok je zapravo, kako se navodi, pripadnik kineske vojske. U sudskim dokumentima podnetim u ponedeljak u slučaju protiv drugog kineskog naučnika, navodi protiv Tangove su takođe indentični. Između ostalog, u optužnici se navodi da je, nakon pretresa njene kuće 20. juna, Tangova „otišla u kineski konzulat u San Francisku, a Ef-Bi-Aj procenjuje da je tu ostala“. Akios je prva medijska kuća koja je prenela o navodnoj umešanosti kineske diplomatske misije. Tvrdi se da je pritvoren naučnik Stanforda po imenu Čen Song, te se takođe navode još dva nedavna slučaja pored Huana Tanga, gde su kineski istraživači optuženi da su sakrili svoju vojnu pripadnost da bi ušli u SAD. Čini se da je kriza deo napora Vašingtona da iskoreni kineske naučnike i studente sa američkih univerziteta. Američka vlada tvrdi da su mnogi kineski državljani na misiji da ukradu američku intelektualnu svojinu pod krinkom akademskog rada. Optužba su iznete neposredno nakon što su SAD naredile da se kineski konzulat u Hjustonu zatvori u roku od 72 sata, optužujući kinesko predstavništvo da je umešano u špijunažu. Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da će možda biti još zatvaranja kineskih konzulata.
Izvor: Vostok / RT

Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.