Prvo plati osiguranje, pa onda pakuj kofere

Izvor: Glas javnosti, 10.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo plati osiguranje, pa onda pakuj kofere

BEOGRAD - Turisti iz Srbije koji su odlučili da godišnji odmor provedu u inostranstvu prilikom vađenja viza moraju, uz svu potrebnu papirologiju, da prilože i polisu zdravstvenog osiguranja, čija cena se tokom ovog leta kreće u proseku oko 10 evra.

Ako se putnici odluče da koriste usluge turističkih agencija, onda se podrazumeva da im je u cenu aranžmana uračunata i „zdravstvena knjižica za inostranstvo“.

- Turističke agencije imaju potpisane ugovore sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << osiguravajućim kućama, koje su dužne da se pobrinu za zdravlje svojih putnika u inostranstvu. Putniku koji zadobije neku povredu, zarazi se hranom ili mu se desi neki drugi zdravstveni problem troškovi lečenje će biti pokriveni zahvaljujući polisi - navode u jednoj većoj turističkoj agenciji koja koristi usluge Unika osiguranja.

U toj agenciji kažu da osiguravajuće kuće u letovalištima imaju partnerske klinike i bolnice koje se brinu za zdravlje gostiju, i to bez novčane naknade. U slučaju da turista poseti kliniku ili doktora sa kojim osiguravajuća kuća nema potpisan ugovor, klijent je dužan da donese na uvid originalan račun i dijagnozu bolesti, kako bi mu troškovi bili nadoknađeni.

POLISA JE KAO KNJIŽICA

Polisa međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja predstavlja „zdravstvenu knjižicu“ u inostranstvu. Ona osiguraniku obezbeđuje pružanje adekvatne medicinske pomoći, plaćanje troškova zdravstvene asistencije, upućivanje na najbližeg lekara, davanje lekarskih saveta, dostavu lekova i zavoja koje je propisao ovlašćeni lekar, plaćanje troškova bolničkog i vanbolničkog lečenja, operacija i stomatoloških intervencija.

ZA CRNU GORU JE DOVOLJNA SAMO OVERENA ZDRAVSTVENA

Turisti iz Srbije koji letuju u zemljama gde nije potrebna viza, kao što je susedna Crna Gora, ne moraju da imaju polisu osiguranja. Oni su dužni jedino da plate boravišnu taksu, a u slučaju Crne Gore i ekološku.

Vlada Ignjatović iz Republičkog zavoda za osiguranje (RZZO) kaže da je zdravstveno osiguranje turista iz Srbije u Crnoj Gori pokriveno međunarodnim ugovorom koji su dve države potpisale prošle godine.

- Za usluge lečenja u Crnoj Gori potrebno je imati samo overenu zdravstvenu knjižicu. Ako se kojim slučajem desi da se usluga lečenja naplati, potrebno je uzeti račun od lekara, a troškovi će biti pokriveni u ispostavama RZZO-a u Srbiji - rekao je Ignjatović.

Sagovornik Glasa navodi da putnik koji koristi njihov aranžman, ali se pri tom odluči da putuje u sopstvenom aranžmanu, a ne kolektivnim prevozom, polisu osiguranja može izvaditi u osiguravajućoj kući s kojom agencija nema potpisan ugovor, pošto i vizu vadi sam.

U grčkoj ambasadi u Beogradu potvrdili su za Glas da putnici koji u inostranstvo odlaze zbog posla, a ne samo turistički, takođe moraju da imaju polisu zdravstvenog osiguranja.

- Čak i ako se radi o službenom putovanju, uslov za dobijanje vize je da putnik ima polisu zdravstvenog osiguranja. Jedino što se obrazac za takvu polisu razlikuje od onog za turističku polisu - rekli su u ambasadi.

Koliko je značajno da putnici imaju zdravstveno osiguranje pokazuje i slučaj zaraze bakterijom salmonele, koji se protekle nedelje desio u grčkom letovalištu pored Soluna. Osiguravajuća kuća Delta đenerali, koja pokriva troškove zdravstvenih usluga agenciji „Euroturs“ iz Niša, nakon primljenog poziva turista koji su na putu dobili trovanje stomaka, zbrinula je sve putnike koji poseduju njihovo osiguranje.

- Po prijemu poziva uputili smo svoje korespondentne lekare iz Grčke radi praćenja zdravstvenog stanja osiguranika,obezbedili smo specijalno opremljen medicinski avion za prevoz šest lica za koja je procenjeno da su u najtežem stanju. Među njima su bili jedno dete i jedna beba - rekli su u Delta đenerali osiguranju.

Za taj transport Delta đenerali osiguranje angažovalo je kliniku „Anlave“, tako da su po dolasku aviona na surčinski aerodrom pacijente dočekali i lekari.

- Dve osobe smo prebacili na Vojnomedicinsku akademiju, dok je četvoro turista specijalnim sanitetskim vozilom prevezeno na Infektivnu kliniku u Nišu - objasnili su u tom osiguranju. NJihova kuća pokriva troškove svojim klijentima u visini do 35.000 evra u svim evropskim zemljama uključujući i Tursku, odnosno 30.000 evra za sve zemlje sveta.

Ona nekadasnja Politika pise o navodnim jeftinim letovanjima u Grckoj. To je naravno

nemoguce da se proveri jer oni koji su tamo otisli nemaju para da se vrate nazad.

Svasta oni i dalje pisu. A tek o politici.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.