Procvetala prekogranična trgovina

Izvor: Politika, 14.Avg.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Procvetala prekogranična trgovina

Komšije iz Rumunije ponovo značajni kupci u prodavnicama i na pijacama Bele Crkve, ali i susednih opština

Bela Crkva – Drumski granični prelaz Kaluđerovo, desetak kilometara (lošeg puta) od Bele Crkve, za šest ovogodišnjih meseci u oba smera prešlo je 128.918 Rumuna. To je dvostruko više nego lane, a čak pet puta više putnika nego pre dve godine. Nagli porast broja putnika iz Rumunije iznenadio je i carinske radnike koji pojavu objašnjavaju ukidanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << viza za rumunske građane.

– Do pre samo desetak godina ovaj granični prelaz mesečno je prelazilo desetak automobila s rumunskim tablicama. Sada su „obični” dani kad evidentiramo više od 400 vozila – kaže Jovica Nikolajev, šef revizije i osoba zadužena za kontakte s javnošću u Carinarnici Vršac, koja pokriva, zajedno sa drumskim prelazom Vatin i železničkim Vršac, i ovu drumsku kapiju otvorenu 1970. godine.

Putnici u izlasku najčešće prijavljuju voće, povrće, cigarete, kućnu hemiju, prehrambenu industrijsku robu, tehničke proizvode... koje u našim prodavnicama kupuju za sopstvene potrebe.

Zatekli smo kolonu vozila koja se protezala od rumunskog prelaza do naše strane. Carinske formalnosti su pojednostavljene, a takve su i na izlazu. Vozila se ne zadržavaju, jer se primenjuje takozvani selektivni način kontrole, pri čemu je glavno – iskustvo carinika. U jednom prtljažniku „dačije” primećujemo i tri lubenice, dve torte i nekoliko pakovanja kora za pitu. Putnica iz obližnje Rešice se smeška i pogledom pokazuje na „glavnog krivca” za ovu nabavku – supruga „koji obožava slatko”.

Povećani broj putnika iz Rumunije, koji ovaj prelaz koriste i za nastavak putovanja prema Vršcu, Kovinu, Smederevu, grčkoj obali... deluje kao prava injekcija za belocrkvanske trgovce, voćare i povrtare. I smederevski megamarketi imaju koristi od ove kapije, jer tamo odlaze oni s podužim spiskovima za nabavku.

– U mojoj prodavnici najmanje trećina prometa se odnosi na kupce iz Rumunije. Ne dolaze u kupovinu bogati, nego oni koji mesečno zarađuju od 200 do 300 evra, pa da bi nešto uradili i uštedeli, kod nas kupuju kvalitetnu robu, a znatno jevtiniju nego u rumunskim prodavnicama. Dobro je i Rumunima, a dobro je i nama. I moje kolege beleže rast prodaje u svojim prodavnicama. Kad ujutru u mojoj prodavnici čujem rumunski, odmah sam raspoloženiji. Tek kad bi komšije prestale da dolaze, osetili bismo u punom smislu njihovu korist – veli Mustafa Seliković, vlasnik prodavnice boja i lakova u Beloj Crkvi, jednoj od najsiromašnijih opština u Banatu.

Belocrkvanska pijaca, koja je samo do pre godinu-dve imala više voća i povrća nego kupaca, sada je glavno odredište za putnike iz komšiluka. Od šest do osam ujutro, naročito pijačnih dana (utorak, četvrtak, subota), proda se sva sveža roba, na zadovoljstvo i prodavaca i kupaca. Čak je primećen i blagi skok cena, zbog povećane potražnje.

– Ako svaki Rumun koji je na našu stranu prešao na prelazu Kaluđerovo potroši u prodavnicama, na pijacama, u restoranima (ne samo u Beloj Crkvi) po 100 evra, računica je više nego jasna. Radi poređenja, naš opštinski budžet za ovu godinu iznosi 260 miliona dinara, a taj podatak govori koliko nam znači granični prelaz na našoj teritoriji – kaže Vladica Maksimović, predsednik opštine Bela Crkva u kojoj je svaki treći stanovnik bez zaposlenja, a „dobrostojeći sloj” predstavljaju penzioneri.

Rumuni ne dolaze samo u kupovinu već i na belocrkvanska jezera. Ovde, na nekoliko dana, zakupljuju stanove, apartmane i hotelske sobe, a zakupodavci tvrde da nisu cicije.

J. Danilović

[objavljeno: 15/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.