Priština želi uspeh dijaloga sa Beogradom

Izvor: Blic, 13.Jul.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština želi uspeh dijaloga sa Beogradom

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas u Briselu, na sednici Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta, da je Prištini veoma stalo da dijalog sa Beogradom bude uspešan i zatražio podršku ove institucije u evropskim integracijama Kosova, pre svega po pitanju vizne liberalizacije.

''Veoma nam je stalo da u dijalogu bude ostvaren napredak. Priština će biti veoma fleksibilna, ozbiljna i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posvećena kako bi dijalog imao neophodan uspeh'', rekao je Hodžaj članovima Komiteta za spoljne poslove.

Tražeći podršku za početak procesa vizne liberalizacije za građane Kosova, Hodžaj je rekao da je to veoma važno pitanje za evropsku perspektivu Kosova i da Kosovo trenutno funkcioniše kao izolovano ostrvo i u regionu i u Evropi.

Predsednik Delegacije EP za jugoistočnu Evropu Eduard Kukan rekao je da vizna liberalizacija jeste važna za gradjane Kosova koji nisu tretirani na ravnopravan način sa ostalim građanima regiona, ali je napomenuo da vlada u Prištini treba, pored toga, da se koncentriše i na čitav niz drugih pitanja.

''Postoji čitav niz drugih pitanja kojima se možete posvetiti i na kojima možete napredovati bez obzira na viznu liberalizaciju, a to su privredne i mnoge druge reforme koje se moraju ostvariti kako biste pokazali da se krećete ka evropskim integracijama'', rekao je Kukan.

Hodžaj je istakao važnost toga da jednostranu nezavisnost Kosova priznaju i preostale članice EU koje to do sada nisu učinile i najavio da će što se tiče priznavanja nezavisnosti u narednim nedeljama biti ''dobrih vesti''.

Jednostranu nezavisnost Kosova od 27 članica EU do sada je priznalo

njih 22, a to nisu učinile Slovačka, Sspanija, Grčka, Rumunija i Kipar.

Povezane vesti: Izvori EU: Kuper u Beogradu i Prištini da pripremi novu rundu Vlasti u Beogradu neće prekidati dijalog sa Prištinom Kosovska opozicija traži prekid dijaloga sa Beogradom Berns: Srbija mora da se pomiti sa stvarnošću Kosova Jeremić: Napredak u razgovorima nije rezultat pritiska iz EU

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.