Preporuka za ukidanje viza u sredu

Izvor: RTS, 13.Jul.2009, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preporuka za ukidanje viza u sredu

Evropska komisija usvojiće u sredu Preporuke za viznu liberalizaciju za Srbiju, objavljeno na sajtu Komisije. Međutim, do kraja godine Srbija mora da ispuni preostala četiri kriterijuma iz "mape puta". Stanovnicima Kosova i dalje će biti potrebne vize, navodi se u dokumentu Evropske komisije.

Šef Biroa MUP-a za međunarodnu saradnju i evropske integracije Dražen Maravić ubeđen je da će Evropska komisija u sredu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << usvojiti predlog odluke da se građanima Srbije ukinu vize za ulazak u države Evropske unije.

Maravić, koji je učestvovao u pregovorima o viznoj liberalizaciji, rekao je da "prema nezvaničnim najavama, vizna liberalizacija bi mogla da se ograniči na građane koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije sa izuzetkom Kosova i Metohije".

"Videćemo kako će ta odluka Komisije da glasi, ali ono što se sigurno može reći je da nema govora da će takva jedna odluka na bilo koji način prejudicirati status Kosova", rekao je Maravić.

Šef bitroa MUP-a je dodao da će Srbija svakako nastaviti da insistira da EU proširi važenje odluke vizne liberalizacije za sve građane Srbije.

Maravić je takođe rekao da treba sačekati predlog Komisije, u kojem će biti utvrđeno na koji način će se rešiti problem interno raseljenih Srba sa Kosova.

"Nećemo stati i zadovoljiti se rešenjem koje ne bi obuhvatilo sve naše građane, nego ćemo nastojati da stvorimo uslove da vizna liberalizacija važi za sve" istakao je Maravić.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt ubeđen je da će Srbija uložiti sve napore kako bi ispunila uslove za ukidanje viza koje je postavila Evropska komisija, kako bi, na osnovu toga, mogla da preporuči uvođenje bezviznog režima tokom ove godine.

"Preporuka Evropske komisije biće odlučujuća za konačne odluke država članica Unije", rekao je u intervjuu "Blicu" ministar spoljnih poslova Švedske, države koja je trenutno predsedava EU.

"Sigurno će njena preporuka biti presudna za pozitivnu odluku Evropskog saveta, ali bi moglo ipak da dođe i do odlaganja, uzrokovanih pitanjima koja bi mogla da budu pokrenuta u kasnijoj fazi", ocenio je Bilt.

Ministar spoljnih poslova Švedske je podsetio da odluku o ukidanju viza donose sve članice Unije na preporuku Evropske komisije.

Preporuke za viznu liberalizaciju za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju Evropska komisija usvojiće u sredu, 15. juna, a odluku o tome saopštiće evropski komesar za proširenje Oli Ren i potpredsednik Komisije i komesar za pravosuđe Žak Baro, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Strazburu, navedeno je na sajtu Komisije.

Komisija će predložiti da građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije od početka naredne godine budu ukinute vize za zemlje EU.

Prema prvobitnim najavama, preporuke za ukidanje viza trebalo je da budu usvojene u utorak, 14. jula.

Predlog zvanično treba da prihvate i ministri pravde i unutrašnjih poslova 27 članica EU, iako nije neophodno da njihova odluka bude jednoglasna.

Međutim, prema završnom nacrtu Predloga Evropske komisije za viznu liberalizaciju sa Srbijom, u koji je uvid imao novosadski "Dnevnik", u svom memorandumskom delu obrazlaže da će, pre nego što ga konačno usvoji Savet ministara EU, Beograd morati da zadovolji četiri merila iz mape puta za viznu liberalizaciju.

Kako list prenosi, u ta merila spadaju poboljšanje kontrole granice sa Kosovom i saradnja sa Euleksom i kosovskom policijom, efikasna primena Zakona o strancima i usvajanje Stragegije o migracionoj politici, efikasna primena zakonskih rešenja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujući i obezbeđivanje adekvatnih finansijskih i ljudskih resursa i sveobuhvatnost i sigurnost procedura za izdavanje novih biometrijskih pasoša osoba sa prebivalištem na Kosovu.

Evropska komisija je preuzela na sebe obavezu da prati ispunjavanja navedenih merila za viznu liberalizaciju i ona će svoje procene pravovremeno, tokom procedure usvajanja predloga u Savetu i Evropskom parlamentu (EP), predstavljati tim institucijama EU.

Od momenta kada Komisija uputi predlog EP, poslanici imaju tri meseca da se izjasne, što znači da, ako Komisija bude ekspeditivna i uputi predlog u parlament tokom jula, kako su to najavili evropski komesari Žak Baro i Oli Ren, onda će parlament morati da se izjasni do kraja oktobra.

S druge strane, namera EK, ali i švedskog predsedništva EU, jeste da procedura u Savetu bude završena do kraja novembra, kako bi ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa na Savetu 30. novembra u Briselu mogli da usvoje predlog Komisije o viznoj liberalizaciji za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, što bi otvorilo vrata da vizna liberalizacija stupi na snagu 1. januara 2010. godine.

U daljem tekstu Memoranduma, koji prethodi kao obrazloženje Predlogu Komisije za ukidanje viza, kaže se da Srbija još od 1999. nije u mogućnosti da na licu mesta obavalja poslove provere podataka koji se odnose na osobe s prebivalištem na Kosovu.

Stanovnicima Kosova i dalje potrebne vize

Zbog toga je, kako se dalje navodi, srpska vlada odlučila da uspostavi Koordinacioni centar, koji je jedini nadležan za izdavanje pasoša licima sa prebivalištem na teritoriji Kosova i čije je uverenje o državljanstvu tamo izvađeno.

"Imajući u vidu bezbednosne razloge, koji se posebno odnose na potencijalnu ilegalnu emigraciju osoba s prebivalištem na Kosovu i osoba čije je uverenje o državljanstvu izdato na teritoriji Kosova pod Rezolucijom 1244, i nemogućnost srpskih vlasti da verifikuju verodostojnost podnetih dokumenata, Komisija smatra da nosioci srpskih pasoša izdatih u Koordinacionom centru treba da budu isključeni iz vizne liberalizacije koja važi za Srbiju", piše u Memorandumu, a prenosi "Dnevnik"

"Do danas su 22 zemlje članice EU priznale Kosovo kao nezavisnu državu. Pravilnik 539/2001 do sada nije pominjao Kosovo. Komisija do danas nije otvorila dijalog o viznoj liberalizaciji sa Kosovom".

"Zbog toga, Kosovo pod Rezolucijom 1244 treba da bude stavljeno na listu Aneksa 1, što znači da će za osobe sa prebivalištem na Kosovu važiti vizni režim".

"Ovaj predlog motivisan je isključivo bezbednosnim razlozima, koji se odnose na potencijalnu ilegalnu emigraciju koja polazi s Kosova ili u kojoj je Kosovo pod Rezolucijom 1244 tranzitni pravac. Ova odluka ne prejudicira trenutni status Kosova pod Rezolucijom 1244", precizira se u predlogu EK koji prenosi novosadski list.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.