Premijer: Bezvizni režim i kandidatura za istoriju ove vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2011, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer: Bezvizni režim i kandidatura za istoriju ove vlade

BEOGRAD -

Premijer Mirko Cvetković najvećim uspesima vlade smatra dobijanje bezviznog režima putovanja u EU i predlog da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Uniji, ocenivši da se vlada ne približava kraju mandata već njegovoj polovini.

U intervjuu "Presu", Cvetković podseća da je vlada radila u izuzetno teškim okolnostima, u uslovima najveće ekonomske krize i ispunila obećanja kada je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o evropskim integracijama.

"Ostaće zabeležena u istoriji ove vlade dva momenta- trenutak kada su građani dobili mogućnost da slobodno putuju bez viza, čime su vraćeni njihov ugled i dostojanstvo, i naravno, kandidatura", rekao je on.

Cvetković smatra da je Izveštaj Evropske komisije (EK) sa pozitivnom preporukom za kandidaturu Srbije za članstvo u EU diploma vladi Srbije za postignute rezultate u evrointegracijama i njenu reformsku opredeljenost.

"Ostvaren je ogroman pomak, a u Izveštaju EK se jasno uočava da je promenjen skoro čitav pravni, društveni i ekonomski sistem. To što nam Brisel nije dao nijedan uslov koji se tiče stanja u tim domenima govori da je izveštaj vrlo dobar za Srbiju. Ostalo je Kosovo, ali taj problem nije kreirala ni ova, ni prethodna vlada, nego je to proces koji vučemo decenijama", rekao je on, ocenivši da su evrointegracije Srbije i rešenje za Kosovo.

Cvetković je rekao da je za Kosovo potrebno dugoročno održivo rešenje pravedno i prihvatljivo za sve, napominjući da je ova vlada stavila akcenat na dijalog i diplomatiju.

On je dobrim ocenio što je EK preporučila da pregovori o datumu početka pregovora o pristupanju EU mogu da počnu čim bude postignut napredak u dijalogu sa Prištinom, kao i to što su "svi dodatni zahtevi za datum početka pregovora statusno neutralni i nema pritisaka da priznamo Kosovo".

Po mišljenju premijera, posle dobijanja datuma pregovora sve će ići relativno brzo, lakše nego u većini drugih država u toj situaciji, jer je Srbija, smatra on, daleko odmakla u reformama.

Na pitanje o finansijskim efektima kandidature, Cvetković je rekao da će suma na koju će Srbija sa statusom kandidata moći da računa u evropskim fondovima biti poznata 2013, po donošenju novog budžeta. Do tada će, po dobijanju statusa kandidata, moći da koristi 200 miliona evra bespovratnih sredstava i to za ono što sama odredi, što sada nije mogla sa sredstvima koja je dobijala.

Efekti od sticanja statusa kandidata su i povoljni signali stranim ulagačima i buduća povoljnija zaduživanja.

Cvetković je rekao da se već pregovara sa nekoliko velikih investitora, "čak i sa jednim gigantom koji ima godišnji obrt gotovo milijardu evra".

Premijer ne očekuje izbore pre proleća i ne gleda na ovu vladu kao na tim kome se približava kraj mandata.

"Ovo nije kraj mandata ove vlade, ova vlada je tek na pola mandata", rekao je Cvetković, koji je "ubeđen da će ovakva ili slična koalicija nastaviti započeto".

On kaže da nema "nikakav strah" od pobede SNS.

"Ne potcenjujem bilo koga niti govorim nešto negativno, ali opoziciji je lako da stiče popularnost na negaciji, a ne na nečemu konstruktivnom. Uvek je lakše kritikovati da nešto nije dobro, ali kada dođete u problematičnu situaciju onda treba da izađete sa idejama i rešenjima", rekao je Cvetković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.