Predsjednici ruskog parlamenta odbijena viza

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Sep.2015, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsjednici ruskog parlamenta odbijena viza

Predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko obratiće se videoporukom grupi predsjednika parlamenata u Njujorku nakon što nije dobila američku vizu kako bi došla na skup, objavljeno je u ponedjeljak.

Matvijenko se nalazi na listi osoba za koje vrijede američke sankcije uvedene nakon što je Rusija prošle godine anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim.

Namjeravala je sudjelovati na 4. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata, prenosi Hina.

Međutim, njezina viza, koja joj je izdana za sudjelovanje na događajima vezanim za Ujedinjene narode, ne vrijedi i za taj skup, premda se on održava u sjedištu UN-a.

"Takvi postupci američkih vlasti potpuno su neprihvatljivi", poručilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"To predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i protivi se obvezama zemalja domaćina međunarodnih skupova", dodaje se u saopštenju ministarstva.

SAD, na čijem se tlu nalazi sjedište UN-a, obvezno je omogućiti stranim dužnosnicima ulazak u zemlju kako bi sudjelovali na događajima UN-a.

Portparol američke vambasade u Moskvi objasnio je da "SAD zadržava pravo ograničenja valjanosti vize samo na skupove koji su povezani s Ujedinjenim narodima".

"Želimo naglasiti da smo razočarani zbog ove situacije", izjavio je Saber Chowdhury, predsjednik IPU-a.

Reagujući na taj potez, ruski zvaničnici su pozvali UN da preseli svoje sjedište u Švajcarsku, piše u ponedjeljak ruski list Izvestija.

Igor Zotov, predsjednik parlamentarnog odbora za obranu, taj je zahtjev službeno uputio glavnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, piše list.

Neutralna švajcarska takođe je uvela sankcije Rusiji i prihvatila sankcije koje je protiv Rusije uvela Evropska unija.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.