Izvor: Blic, 26.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog za ukidanje viza moguć posle maja

Evropska komisija i stručni timovi zemalja EU završili su prvu fazu procesa procenjivanja spremnosti Srbije za prelazak na "belu šengensku listu", a ako procene budu pozitivne, predlog da se preispita vizni režim zemalja EU sa Srbijom mogao bi da usledi posle maja, saopšteno je danas iz kancelarije Evropske komisije u Beogradu.

"Prvi nacrt izveštaja stručnih timova trebalo bi da bude završen u aprilu. Na osnovu toga Evropska komisija će sa zemljama članicama i srpskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlastima razmotriti prvu procenu u maju. Nakon toga, ukoliko procena bude pozitivna, mogao bi da usledi predlog Evropske komisije Savetu EU da preispita važeći vizni režim sa Srbijom", navodi se u saopštenju.

Evropska komisija u saopštenju ističe da su u dijalogu sa Srbijom već uočeni neki "pozitivni signali koji odražavaju napredak u nekim oblastima".

U tom kontekstu navodi se usvajanje važnih zakona, kao što su zakoni o putnim ispravama, o strancima, o agenciji za borbu protiv korupcije, o zaštiti ličnih podataka i o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog dela, kao i usvajanje nacionalnih strategija za borbu protiv pranja novca i zloputpotrebe droga.

U pozitivne signale ubraja se i usvajanje akcionih planova za upravljanje granicom i borbu protiv trgovine ljudima, kao i uspostavljanje novih tela kao što su Savet za kooridiniranje pitanja pravosuđa i unutrašnjih poslova, Koordinaciono telo za intgerisano upravljanje granicama, Nacionalni savet sa borbu protiv trgovine ljudima i Komesar za zaštitu ličnih podataka.

Istriče se međutim da i pored "jasne opredeljenosti" vlasti Srbije na svim niovima, postoje neke oblasti u kojima se očekuje dodatni napredak, pre svega u vezi sa sprovođenjem usvojenih zakona kao i sa ljudskim i finansijskim resursima.

Iako je proces tehničke prirode, Komisija je u potpunosti svesna političke važnosti koja se pridaje ukidanju viza kako bi se olakšali kontakti za građane Srbije, navodi se u saopštenju.

Dijalog o liberalizaciji viznog režima za građane Srbije počeo je u maju prošle godine, a Srbiju su u februaru i martu ove godine posetile tri ekspertske misije EU, a jedan sastanak održan je i u Briselu.

Razmatrana su pitanja vezana za bezbednost dokumenata, ilegalnu migraciju, javni red i bezbednsot, spoljne odnose i osnovna prava.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EK: Predlog o vizama "posle maja"

Izvor: B92, 26.Mar.2009

Beograd -- Ako procene budu pozitivne, predlog da se preispita vizni režim sa Srbijom mogao bi uslediti posle maja, saopštila je kancelarija Evropske komisije u Beogradu... Evropska komisija i stručni timovi zemalja EU završili su prvu fazu procesa procenjivanja spremnosti Srbije za prelazak na "belu...

Nastavak na B92...

Predlog za ukidanje viza moguć posle maja

Izvor: Poslovni magazin, 26.Mar.2009

Evropska komisija i stručni timovi zemalja EU završili su prvu fazu procesa procenjivanja spremnosti Srbije za prelazak na "belu šengensku listu", a ako procene budu pozitivne, predlog da se preispita vizni režim zemalja EU sa Srbijom mogao bi da usledi posle maja, saopšteno je u četvrtak ..

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.