Potpisan Protokol Euleksa i MUP-a

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 11.Sep.2009, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan Protokol Euleksa i MUP-a

Brisel, Beograd, Priština -- Misija EU na Kosovu potpisala je protokol o saradnji sa MUP-om Srbije, potvrdio je za B92 šef kancelarije Euleksa za informisanje Kristof Lamfalusi.

MUP Srbije je ranije već potpisao protokol, navode u kacelariji Euleksa i ističu da će on stupiti na snagu osam dana od današnjeg stavljanja Euleksovog potpisa na taj dokument. Sporazum je veoma značajan za to da se omogući da Srbija u potpunosti ispuni sve preostale uslove za odluku Saveta ministara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU da ukine vize srpskim građanima od 1. januara 2010. godine.

Sporazumom MUP Srbije-Euleks treba da bude zajamčena znatno stroža kontrola granične/administrativne linije prema Kosovu, a time i osetno snažno pojačana borba protiv organizovanog kriminala.

To je posebno važno za ministre unutrašnjih poslova članica EU i Evropsku komisiju.

Na sastanku zvaničnika Evropske komisije i Komiteta za Zapadni Balkan EU juče u Briselu ocenjeno je da vlasti Srbije veoma uspešno rade na ostvarivanju uslova za ukidanje viznog režima EU za srpske državljane.

Protokol se odnosi na saradnju Euleksa i srpske policije u borbi protiv organizovanog kriminala i kontrolu granica i administrativne linije. Priština se do sada protivila sporuazmu navodeći da Euleksa nema pravo da potisuje takve sporazume u ime Kosova.

Zamenik premijera i ministar unutrasnjih poslova Ivica Dačić objasno je da je reč je protokolu o policijskoj sardanji i da u "njemu nema ni jedne jedine rečenice koja se tiče politike".

"Reč je o protoklu koji će regulisati saradnju u brobi protiv organizovanog kriminala, ilegalne trgovine narkoticima i svim drugim vidovima prekograničnog kriminala i kriminala preko administrativne linije", kazao je Dačić.

Ministar policije je naveo da MUP Srbija na osnovu Rezolucije 1244, izveštaja generalnog sekretara Ban Ki Muna i plana od šest tačaka, sarađuje sa Euleksom.

Kosovo: Sporazum ne utiče na nezavisnost

Predsednik i premijer Kosova, Fatmir Sjediu i Hašim Tači, saopštili su danas da protokol o saradnji Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije "nema nikakav uticaj na nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo".

"Republika Kosovo nije strana u tehničkom aranžmanu Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova", navedeno je u zajedničkom saopštenju Sjeidua i Tačija.

U saopštenju je navedeno i da je poziv kosovskih vlasti misiji Euleks da dođe na Kosovo i pomogne kosovskim institucijama u jačanju zakona "suvereni akt nezavisnog Kosova".

Kosovske institucije su, kako je navedeno, spremne za saradnju sa institucijama Evropske unije radi "dalje konsolidacije državnosti i suvereniteta Republike Kosovo", kao i jačanja evropske perspektive Kosova.

Više od 20 nevladinih organizacija, s druge strane, najavilo je da će sredu u Prištini oragnizovati proteste zbog najave potpisivanja Protokola.

Predstavnici nekih organizacija na konferenciji za novinare u Prištini ocenili su da je razlog za protest to što najavljeni Protokol povređuje suverenitet Kosova.

Nevladine organizacije kritikovale su i to što je izostala adekvatna reakcija kosovskih inisticija na taj dokument.

"Opet ćemo protestovati kako bismo branili suverenitet Kosova, ali protestovaćemo i zbog licemernog odnosa institucija Kosova po tom pitanju", rekla je čelnica mreže žena Kosova Igbale Rugova.

Među organizatorima protesta biće i pokret Samoopredeljenje koji je već bio organizator niza akcija protiv najavljenog protokola.

"Veoma je važno da građani Kosova izađu na ulice i kažu 'ne' trgovini između Euleksa i Srbije", rekao je predstavnik pokreta Samopredeljenje Visar Imeri.

Na konferenciji nije saopšteno više pojedinosti o protestu koji će početi u sredu u podne.

SAD podržale sporazum

Sjedinjene Američke Države pozdravile su potpisivanje tehničkog sporazuma o policijskoj saradnji Misije Evropske unije na Kosovu i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

"Kosovo je suverena zemlja i ovaj tehnički sporazum ne bi bio moguć bez podrške Kosova u borbi protiv međugraničnog kriminala. SAD sa

zadovoljstvom učestvuju u radu Euleksa i čestitaju Euleksu na sprovodjenju svoje misije, na način koji su odobrile i predvidele vlasti Republike Kosovo", navodi se u saopštenju Stejt departmenta koji večeras prenosi ambasada SAD u Prištini.

U saopštenju se dodaje da "taj tehnički sporazum izmedju misije Evropske unije i srpskog Ministarstva odgovornog za sprovodjenje

policijske saradnje u potpunosti poštuje nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Kosova".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DŽUDA: Beograd može da čini šta želi, samo da direktno ne ugrozi EU i SAD

Izvor: Danas, 10.Sep.2009, 21:45

- Vlada i opozicija na Kosovu podižu buku oko najavljenog potpisivanja protokola o saradnji MUP Srbije i Euleksa jer se bliže lokalni izbori i stalo im je da se prikažu kao „mačo“ političari, odlučni i čvrsti u svojim stavovima. Ali, za EU nije važno šta misle zvaničnici na Kosovu. Uostalom,...

Nastavak na Danas...

Protokol sa Srbijom biće potpisan u ime Euleksa

Izvor: NaDlanu.com, 11.Sep.2009

PRIŠTINA, 11. septembra 2009. (Beta) - Šef Međunarodne Civilne kancelarije na Kosovu Piter Fajt izjavio je u petak da će protokol sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) Srbije biti potpisan u ime Euleksa, a ne u ime Kosova. Fejt je rekao i da bez vladavine zakona na Kosovu ne može biti investicija...

Nastavak na NaDlanu.com...

Euleks i MUP Srbije potpisali protokol

Izvor: Mondo, 11.Sep.2009

Šef policijske službe Euleksa i predstavnici Beograda potpisali su protokol o tehničkoj saradnji Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije

Nastavak na Mondo...

Potpisan protokol Euleksa i MUP Srbije

Izvor: Blic, 11.Sep.2009

Protokol o saradnji Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije predstavnici misije EU potpisali su uz punu podršku svih 27 članica Unije i važan je korak napred radi poboljšanja vladavine prava na celom Kosovu, saopštio je večeras Euleks.....Nezvanični izvori EU u Briselu prethodno su...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.