Izvor: Southeast European Times, 30.Okt.2009, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovne vesti: Srbija i Turska potpisale sporazume

Srbija i Turska potpisale su nekoliko sporazuma ove nedelje. Takođe u poslovnim vestima: misija MMF-a vraća se u Albaniju, a na Kosovu u upotrebi IPKO kartica Viza Pripejd.

30/10/2009

Srpski ministar ekonomije Mlađan Dinkić i turski ministar za socijalno osiguranje Omer Dindžer potpisali su u ponedeljak (26. oktobar) nekoliko sporazuma o ekonomskoj i infrastrukturnoj saradnji. Jedan od njih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << uključuje renoviranje kompleksa Bujanovačka Banja. Turska kompanija Turker planira da gradi moderan zdravstveni centar u Bujanovcu i proširi banjski turizam.

***

MMF će se vratiiti u Albaniju kako bi pomogao u izradi nacrta budžeta za 2010. godinu i nadgledao taj proces, izvestili su u utorak (27. oktobar) lokalni mediji. MMF je okončao svoju misiju u Albaniji prošle godine, kada je vlada saopštila da joj više nije potrebna pomoć.

***

Fijat će preuzeti fabriku automobila Zastava u Kragujevcu, izvestio je u sredu (28. oktrobar) beogradski dnevnik Danas citirajući vladine izvore. Vlada i Fijat potpisaće 10. novembra novi sporazum o zajedničkom poslovnom poduhvatu za Zastavu kojim će se povećati nivo investicija. Na osnovu sporazuma biće formirana nova kompanija u koju će Fijat uložiti 100 miliona evra.

***

Centralna banka Albanije smanjila je u sredu (28. oktobar) kamatne stope za 0,5 procenta, na 5,25 odsto. Odluka je doneta u pokušaju da se poveća izdavanje kredita u lokalnoj valuti.

***

Kosovska telekomunikaciona kompanija IPKO je, u partnerstvu sa Rajfajzen bankom Kosovo, uvela u sredu (28. oktrobar) prve pripejd kartice u saradnji sa Beter Served Kosova i RevEvropa. IPKO Viza Pripejd kartica omogućava korisnicima kupovinu putem interneta, slanje novca unutar zemlje, obavljanje transakcija vezanih za njihove račune za mobilne telefone mreže IPKO i proveru stanja na računu putem kratkih poruka.

***

Evropska komisija odobrila je u utorak (27. oktobar) dodatnu kompenzaciju za četiri zatvorene jedinice u bugarskoj nuklearnoj elektrani. Nova kompenzacija iznosiće ukupno 300 miliona evra, pored 550 miliona evra koliko je već obećano Bugarskoj. Sredstva će biti iskorištena za pomoć radnicima koji su izgubili posao u nuklearnoj elektrani, unapređivanje energetske efikasnosti i razvoj obnovljivih izvora energije.

***

Nivo direktnih stranih investicija na Kosovu opao je za 30 odsto u prvih šest meseci ove godine, pokazuju podaci Centralne banke. Eksperti za to krive globalnu ekonomsku krizu i nerešena pitanja sa kojima se zemlja suočava. Kao razlog takođe su navedeni imidž Kosova u međunarodnoj zajednici i loša promocija Kosova kao dobre destinacije za investiranje.

(Razni izvori – 23/10/09 - 30/10/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.