Poslednja faza ukidanja viza

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 16.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednja faza ukidanja viza

Luksemburg, Beograd, Stokholm -- Srbija je ušla u treću, poslednju fazu u procesu ukidanja viza, rekao je za B92 Dražen Maravić, šef Biroa za evropske integracije u MUP-u Srbije.

Tokom leta i jeseni vlasti u Beogradu radiće na ispunjavanju preostalih obaveza kako bi osigurale da se Srbija od početka sledeće godine nađe na takozvanoj beloj šengenskoj listi. Iz Evropske unije se najavljuje i mogućnost da se tokom zasedanja šefova država i vlada zemalja članica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU u četvrtak i petak, raspravlja o deblokadi trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je će u ispunjavanju preostalih obaveza iz takozvane "mape puta” ka beloj šengenskoj listi, Srbija dobiti podršku Švedske, koja od 1. jula preuzima predsedavanje Uniji.

"Ja sam informisao svog kolegu Tobijasa Bilstrona vezano za sve ono što je Srbija učinila u prelaženju 'mape puta’ ka viznoj liberalizaciji”, kazao je Dačić.

"Imajući u vidu da će gospodin Bilstron biti predsedavajući Saveta ministara unutrašnjih poslova, pravde i migracija Evropske unije - koja je i nadležna za pitanje vizne liberalizacije - veoma je bitno da on bude u potpunosti informisan sa putem koji je Srbija prešla”, naveo je on.

Tokom leta i jeseni Srbija će nastaviti dijalog sa predstavnicima Evropske komisije o tehničkim detaljima vezanim za ukidanje viza, najavljuje Dražen Maravić.

"Radi se o tome da u ovom trenutku je postignut takav stepen reformi u oblastima koje su pokrivene 'mapom puta’, da je omogućeno da EU, Evropska komisija, oceni da je Srbija ispunila uslove za ukidanje viznog režima u dovoljnoj meri da započne treća i poslednja faza”, kaže on.

"A dok ta faza traje, paralelno i dalje razgovaramo o svim aktivnostima koje mi vršimo na primeni kriterijuma iz 'mape puta’, pre svega na tehničkom nivou”, navodi Maravić.

Vlasti u Beogradu nastaviće da razgovaraju sa predstavnicima EU kako da se osigura bezbednost pasoša koji se izdaju građanima Kosova.

Kao jedna od opcija pominje se i mogućnost da se te putne isprave izdaju u Beogradu.

"Postoji mogućnost da se u cilju ojačavanja kapaciteta izmeštenih policijskih uprava i drugih organa uprave koji su izmešteni sa Kosova i Metohije, da se oni centralizuju ili ojačaju na neki drugi način”, kaže Maravić.

"Ali u pitanju su, ponavljam, mere tehničkog karaktera koje obezbeđuju dovoljne materijalne i ljudske resurse da ovaj postupak teče i efikasno, i brzo, i bezbedno” , objašnjava šef Biroa za evropske integracije u MUP-u Srbije.

Do kraja godine vlada u Beogradu moraće, na primer da organizuje antikorupcijsku obuku za carinike, da policajcima na graničnim prelazima obezbedi savremene uslove rada i veće plate ali i da usvoji strategiju za migracije, kao i plan za primenu strategije za borbu protiv organizovanog kriminala.

Preostale obaveze iz "mape puta"

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je kazao da je reč o pozitivnoj oceni napora svih državnih organa, predvođenih predsednikom Srbije, da se ispuni apsolutni prioritet evropskih integracija i isposluje ukidanje viza.

Teral: Olakšati put Srbije

Ambasador Francuske u Beogradu Žan Fransoa Teral izjavio je u Nišu da će ta zemlja podržati Srbiju u viznoj liberalizaciji i deblokadi Prelaznog trgovinskog sporazuma, u duhu dogovora predsednika Srbije i Francuske Borisa Tadića i Nikole Sarkozija od 27. maja u Parizu.

Kao potvrdu zalaganja Francuske da se Srbiji olakša put u EU, Teral je podsetio da je francuski državni sekretar za evropske poslove Brino Le Mer juče u Briselu rekao da treba uzeti u obzir dobru saradnju Srbije sa Haškim tribunalom pri odlučivanju o ukidanju viza i deblokadi Prelaznog trgovinskog sporazuma.

On je rekao da će Francuska prema nekima od 27 članica EU "preduzeti konkretne kontakte" u cilju pomoći Srbiji na njenom putu ka Uniji.

Stavljanje Srbije na "belu šengensku listu" i omogućavanje građanima da putuju u zemlje EU bez viza, naveo je Jeremić, predstavlja apsolutni prioritet naših evropskih napora.

On je rekao da ovo nije poslednja odluka, kada je reč o stavljanju Srbije na belu šengen listu, već da bi trebalo biti umeren i završiti posao.

Jeremić je najavio da će Srbija nastaviti da radi sve što je njenoj moći kako bi se što pre došlo i do odluke o odmrzavanju Prelaznog trgovniskog sporazuma, ali se ne treba skoncentrisati na bilo koji datum.

"Naši napori su usmereni na stvaranje konsenzusa između 27 država članica EU, koji je neophodan da bi se odmrzao proces priključivanja Srbije Uniji", rekao je Jeremić i ponovio da je članstvo u EU strateški centralni prioritet Vlade Srbije.

Direktorka Vladine kancelarije za pridruživanje EU Milica Delević za B92 objašnjava da juče nije doneta odluka o viznoj liberalizaciji, već politička podrška da zemlje koje ispunjavaju uslove steknu viznu liberalizaciju od početka naredne godine.

"Ipak, na osnovu naših sastanaka sa Komisijom i rezultata dosadašnjeg rada, imamo osnova da verujemo da smo u toj grupi. Podrška koju smo dobili izuzetno je značajna, to nije poslednji korak na ovom putu, ali jeste jedan značajan korak dalje ka ostvarenju tog cilja", kaže ona.

"Važno je da Srbija nastavi da primenjuje 'mapu puta’, i da zadovoljava one tehničke uslove koji se polavljuju ioz dijaloga sa Komisijom i usaglašavanja između Komisije i zemalja članica”, navela je Delevićeva.

EU krajem sedmice o trgovinskom sporazumu

Posle odluke o ukidanju viza za građane Srbije, lideri Evropske unije ove nedelje raspravljaju i o deblokadi trgovinskog sporazuma.

Nakon što je Savet ministara Evropske unije dao podršku Evropskoj komisiji da pokrene proceduru za ukidanje viza zemljama zapadnog Balkana koje su ispunile potrebne uslove, u Briselu je najavljeno da će se krajem ove nedelje ponovo razgovarati o Srbiji.

Iz zemlje koja predsedava Evropskoj uniji saopšteno je da se ne isključuje mogućnost razgovora o odmrzavanju trgovinskog sporazuma tokom zasedanja šefova država i vlada zemalja članica Evropske unije u četvrtak i petak.

Ponovnim razgovorima o deblokadi Trgovinskog sporazuma, posle šest meseci pauze, prethodila je ocena glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, koji je ministrima Unije podneo pozitivniji izvešaj od onoga koji je upućen Savetu bezbednosti.

Kako saznaje B92, Bramerc je rekao da je uveren da je Vlada Srbije opredeljena da uhapsi preostale haške begunce, pre svega Ratka Mladića i da na tome intenzivno rade službe bezbednosti.

Glavni tužilac prokomentarisao je i snimke koji su prošle nedelje plasirani kao dokaz da se Mladić i danas skriva u Srbiji.

Bramerc je rekao da je reč o starim video trakama i fotografijama, da su oni poznati tužilaštvu koje ih je dobilo od nadležnih u Vladi Srbije, što glavni tužilac tumači kao još jedan dokaz napretka u saradnji Beograda sa Tribunalom.

"Pričali smo o tome u neformalnim okvirima, za vreme ručka, tako da nismo očekivali velike rezultate tih razgovora, osim da otvorimo jednu otvorenu i iskrenu diskusiju", rekao je ministar spoljnih poslova Češke Jan Kohout.

"Po mom mišljenju, bliži smo boljem razumevanju onoga što ćemo morati da uradimo, šta traži velika većina i stoga ne isključujem mogućnost da Savet ministara još jednom do kraja zasedanja raspravlja o pitanju deblokade Trgovinskog sporazuma”, najavio je on.

Da se o odmrzavanju trgovinskog sporazuma razgovaralo tokom radnog ručka potvrdio je i potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić, najavljujući razgovor o ovoj temi za četvrtak i petak.

"Predloženo je da se određeni delovi tog sporazuma i odmrznu, međutim 25 zemalja članica nije htelo da prihvati takav predlog, već je htelo da se celokupni prelazni sporazum odmrzne u istom momentu”, kaže on.

Srbija je sa Evropskom unijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i prelazni trgovinski sporazum potpisala krajem aprila prošle godine.

Vordsvort se nada ukidanju viza

Britanski ambasador u Srbiji Stiven Vodsvort izrazio je večeras nadu da će do kraja godine građani Srbije putovati bez viza u EU, navodeći da Velika Britanija nije članica "šengen zone", ali da shvata da je ukidanje viza za građane Srbije od velikog značaja.

"Na tom polju treba rešiti još mnoga tehnička pitanja, ali za sada 'mapa puta' ide u dobrom pravcu i nadam se da će do kraja godine građani Srbije bez viza putovati u EU", rekao je Vodstvort na prijemu povodom rođendana britanske kraljice Elizabete Druge.

On je naveo da Srbija i Britanija imaju veoma bliske odnose i da sarađuju na mnogim poljima - od agencije za organizaovani kriminala preko odbrane do obrazovanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.