Pompeo: Gradjani Hrvatske uskoro bez viza za SAD

Izvor: Beta, 02.Okt.2020, 16:41

Pompeo: Gradjani Hrvatske uskoro bez viza za SAD

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je danas u Dubrovniku da će gradjani Hrvatske uskoro moći da putuju u SAD bez viza.Upitan kada će biti potpisan ugovor o bezviznom režimu za hrvatske gradjane, tzv. "visa-waiver" program, Pompeo je za agenciju Hina rekao da se nada da će se to dogoditi "vrlo brzo" i to "u narednim mesecima"."Još ima posla, mora se rešiti papirologija, administrativne stvari, neke treba da učinimo mi, neke su na hrvatskom vodjstvu", rekao je Pompeo koji je danas u Dubrovniku razgovarao sa premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom spoljnih poslova Gordanom Grlićem-Radmanom.On je dodao da se na tome "već dugo radi" i da smatra da su "sve prepreke rešene".Pompeo je takodje rekao da SAD traže da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima, jer nacionalna sigurnost mora da bude prioritet i ne sme biti ugrožena.Američki državni sekretar boravi u jednodnevnoj poseti Hrvatskoj kao najviši funkcioner američke administracije otkad je Donald Tramp predsednik. Prethodno je u Hrvatskoj 2012. bila Hilari Klinton.Evropska komisija od SAD je još 2014. tražila da ukine vize za Hrvatsku i još nekoliko članica EU čiji su gradjani tada još morali da imaju taj dokument za ulazak u SAD.Tema susreta američkog državnog sekretara i hrvatskih ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pompeo i Plenković i o borbenim avionima F-16

Izvor: Danas, 02.Okt.2020

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je danas u Dubrovniku da je jedna od tema razgovora sa hrvatskim zvaničnicima bila kupovina američkih borbenih aviona F-16, ali da je reč o "suverenoj odluci" Hrvatske.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.