Pola miliona evra za crnogorski pasoš

Izvor: Večernje novosti, 21.Mar.2015, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola miliona evra za crnogorski pasoš

IMA li stranca koji će u Crnu Goru investirati pola miliona evra da bi dobio "gratis" crnogorski pasoš? Ova priča, koju je pre dve godine načela Vlada Crne Gore, izazvala je pažnju javnosti na Balkanu i Evropi. Tada je oštro kritikovana odluka crnogorske izvršne vlasti i zatraženo je da se ponovo uvedu vize za građane te države za ulazak u zemlje Šengenskog sporazuma. I sada se opet pojavila vest, još nepotvrđena, da vlada razmatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << program prodaje pasoša za investicije. Plan je pripremio i ponudio švajcarski advokat Kristijan Kalin. U pitanju je predstavnik iste advokatske kancelarije iz Ciriha koja je 2010. godine bila zainteresovana za saradnju sa vladom premijera Mila Đukanovića. Na sajtu "Henli end partners", 2010. godine bili su objavljeni detalji posebnog programa koji je definisao kako će biti prodavan crnogorski pasoš, gde bi od minimalne investicije od 500.000 evra, crnogorska država uzimala 200.000 evra. Program prodaje državljanstva Kristijan Kalin je usavršio 2006. godine na ostrvskoj državi Sveti Kits i Nevis, koja se nalazi na tri sata leta od Floride. Kako prenosi "Blumberg", Kalin je kazao da su za program prodaje državljanstva zainteresovane Crna Gora, Slovenija, Hrvatska i Albanija. - Određeni podaci pokazuju da su investitori, a u mnogim slučajevima reč je jednostavno o kupcima dobara, samo prošle godine potrošili dve milijarde dolara na legalnu kupovinu pasoša. I ta cifra će se u budućnosti samo povećavati - smatra Kalin.CRNOGORAC ŠINIVATRA NE zna se ko je sve do sada po "diskrecionom pravu" dobio crnogorski pasoš. Poznato je da su se njega domogli košarkaš Omar Kuk ili fudbaler Fatos Bećiraj. Najviše bure je izazvalo otkriće da je crnogorski državljanin Taksin Šinavatra, bivši premijer Tajlanda, koji je u svojoj zemlji bio osuđen zbog korupcije. Pojma "ekonomsko državljanstvo" prema kojem će poslovni ljudi moći da dobiju crnogorsko državljanstvo, nema u postojećem zakonu o crnogorskom državljanstvu. I pravnici su oko toga bili u nedoumici, jer "ekonomsko državljanstvo" kao takav pojam uopšte ne postoji. A cilj cele akcije, tada, bilo je podsticanje svetskih biznismena da sedište svojih kompanija presele u Crnu Goru, uvedu nove tehnologije i inovacije. Broj pasoša je pre dve godine bio ograničen na svega 100, što je iznosilo 50 miliona evra. Posao je propao posle pritiska Evropske unije!

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Crna Gora uvodi "ekonomsko državljanstvo": Pola miliona evra za pasoš

Izvor: Blic, 21.Mar.2015

Ima li stranca koji će u Crnu Goru investirati pola miliona evra da bi dobio "gratis" crnogorski pasoš? Ova priča, koju je pre dve godine načela Vlada Crne Gore, izazvala je pažnju javnosti na Balkanu i Evropi...Tada je oštro kritikovana odluka crnogorske izvršne vlasti i zatraženo je da se ponovo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.