Podrška ukidanju viza za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju

Izvor: Beta, 12.Nov.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška ukidanju viza za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju

BRISEL, 12. novembra 2009. (Beta) - U raspravi u Evropskom parlamentu o ukidanju viza Evropske unije Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji data je podrška ovom činu, koji je evropski komesar Žak Baro nazvao i u neku ruku "istorijskim".

Rasprava u Briselu održana je kasno sinoć, a danas će, kako se očekuje, Evropski parlament usvojiti rezoluciju podrške ukidanju viza Evropske unije počev od 19. decembra za državljane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Konačnu odluku o tome treba da donesu ministri unutrašnjih poslova i pravosudja EU, a rezolucija Evropskog parlamenta je konsultativna i ima vrednost političke preporuke.

Izvestilac Evropskog parlamenta o viznoj liberalizaciji za tri zemlje Zapadnog Balkana, Tanja Fajon je izrazila zadovoljstvo zbog očekivane odluke o ukidanju viza i podsetila da su gradjani tih zemalja zbog viznog režima Unije izolovani, dok su u bivšoj Jugoslaviji imali više prava i sloboda za putovanja.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.