Počela primena novih pravila Šengena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2020, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela primena novih pravila Šengena

Nova pravila o izdavanju viza za prostor Šengena počela su da se primenjuju od 2. februara, što znači da je omogućena ranija aplikacija i olakšano dobijanje viza za više ulazaka, a takse su povećana na 80 evra.

U Evropskoj komisiji navode da će nova pravila koja su stupila na snagu u sistemu Šengena olakšati putovanja i poslovanja milionima legalnih putnika i istovremeno doprineti smanjenju rizika od nelegalne migracije odnosno podići bezbednost EU.

"Podnosioci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zahteva će sada moći da traže vize do 6 meseci unapred, a oni koji često putuju će lakše dobijati vize na duži vremenski period za više ulazaka", navode u Komisiji.

Umesto dosadašnjih 60 evra taksa za izdavanje viza biće podignuta na 80 evra.

U Briselu objašnjavaju da će se podizanjem takse, prvi put od 2006. godine, obezbediti dovoljno novca za procesuiranje zahteva i otkrivanje bezbednosnih rizika i nelegalne migracije.

U Komisiji najavljuju da će EU sada moći da prilagođava pravila za izdavanje viza i u odnosu na to da li treća zemlja na zadovoljavavajući način sarađuje sa EU u pogledu readmisije građana koji nelegalno borave na teritorije EU.

Nova pravila za izdavanje vize odnose se na vize za kraće boravke u prostoru Šengena koji pokriva 22 zemlje članice EU i četiri zemlje van Unije.

Trenutno su građanima 105 zemalja i entiteta širom sveta potrebne vize za ulazak i kraći boravak u prostoru Šengena.

Građani Srbije od kraja 2009. godine mogu bez viza da putuju i da do tri meseca borave u prostoru Šengena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NOVA PRAVILA ŠENGENA STUPILA NA SNAGU: Evo šta se promenilo i šta to znači za Srbiju!

Izvor: Kurir, 03.Feb.2020

Nova pravila o izdavanju viza za prostor Šengena počela su da se primenjuju od 2. februara.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.