Izvor: Blic, 01.Okt.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament pokušava da doskoči Evropi

Sarajevo - Konačna odluka o eventualnom uvrštavanju BiH i Albanije u grupu zemalja koje će dobiti bezvizni režim biće doneta sredinom oktobra. Kako nam je potvrdio predsedavajući zajedničke komisije parlamenta BiH za evropske integracije Halid Genjac, to je rezultat jučerašnjeg dogovora u Odboru za unutrašnju bezbednost Evropskog parlamenta u Briselu kako bi sve bilo spremno za novembarsko zasedanje.

Predsedavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Saveta ministara BiH Nikola Špirić juče je poslanicima Predstavničkog doma BiH rekao je da je Savet ministara zaključno sa 30. septembrom ispunio sve uslove iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima i pozvao ih da i „oni slede trend Saveta ministara i usvoje zakone".

Parlament je, inače, tri časa potrošio samo na usvajanje dnevnog reda, ali ipak nisu uvrštena tri zakona iz Mape puta - Zakon o izmenama i dopunama zakona o krivičnom postupku, zakon o Sudu i zakon o Tužilaštvu BiH.

Zbog preglasavanja srpskih članova na sednici Ustavno-pravne komisije SNSD je najavio da će oboriti zakon o krivičnom postupku, pa su se parlamentarci složili kako je bolje da o tome uopšte ne raspravljaju.

„Bez obzira na ovu činjenicu, mi ćemo imati ocenu da je zakon ušao u parlamentarnu proceduru i, kako sada stvari stoje, to će biti dovoljno za Evropsku komisiju", objasnio je Halid Genjac.

Poslanici Stranke za BiH, SDA i HDZ bili su da se zakon usvoji u prvom i odmah u drugom čitanju, ali ne i poslanici iz SNSD.

"U prvom čitanju SNSD neće podržati zakon. Brzina nije saveznik mudrih, tako da drugo čitanje ne može doći u obzir. Nemojte na ovaj način silovati zakone koji ne mogu proći bez naših amandmana", rekao je predsedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković.

Zamenik predsedavajućeg iz HDZ Niko Lozančić ocenio je da „ovom parlamentu brzina odavno nije saveznik, a sada tehničke manjkavosti pretvaramo u političke". Šefiku Džaferoviću iz SDA nije logično kako nešto što je važno za evropski put BiH dobije podršku Saveta ministara, a onda postaje kamen spoticanja u parlamentu BiH jer i u jednom i drugom telu sede predstavnici istih političkih opcija.

"Prvo se stvari koče u Savetu ministara, a onda dođu u parlament BiH i opet postaju sporne. Već smo godinu dana slali loše signale Briselu. Ako možemo sebe folirati, ne možemo Evropsku komisiju", rekao je Džaferović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.