Izvor: B92, 02.Apr.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovoreno konzularno odeljenje SAD

Beograd -- Konzularno odeljenje ambasade SAD od juče je ponovo otvoreno za prijave za američke vize.

U ambasadi kažu da je interesovanje uobičajeno. Američki ambasador u Srbiji Kameron Manter veruje da će sada, kada je konzularno odeljenje u Beogradu ponovo počelo da izdaje vize, više od 3.000 mladih iz Srbije moći da ode u SAD i da stekne radno iskustvo i vidi kako se živi i radi u toj zemlji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Manter kaže kako je činjenica da je konzularno odeljenje ponovo otvoreno i da je počelo da izdaje vize građanima Srbije, najbolji dokaz da Amerika ostaje privržena Srbiji.

"Uprkos napadima 21. februara, ambasada je ostala otvorena jer smo mi privrženi odnosima sa srpskim narodom i kroz programe kao što su "skoup", "mega" i drugi, nameravamo da nastavimo da poboljšavamo život naših prijatelja, građana Srbije. Naše ekonomsko odeljenje nastavlja da pomaže američkim investitorima da ulažu ovde, kako bi građani Srbije imali bolje poslove", kazao je Manter.

Podsetimo, zgrada ambasade SAD u Beogradu bila je zapaljena i oštećena nakon protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova 21. februara i zbog sanacije prostorija.

Konzularno odeljenje od tada nije izdavalo vize.

U ambasadi kažu da dnevno mogu da prime 200 zahteva za vize i da je ovaj kapacitet i sada skoro popunjen.

Međutim, niko od onih koji su danas bili na razgovoru za vizu nije želeo da kometariše paljenje ambasade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.