Oli Ren sutra u Beogradu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 21.Jul.2009, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oli Ren sutra u Beogradu

Beč -- Evropski komesar za proširenje Oli Ren sutra će u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Na kraju svog mandata u Briselu, Ren će preneti spremnost Evropske unije da ukine vize od 1. januara 2010. godine a podržaće i nastavak evropskih integracija Srbije. Izvori iz Brisela kažu da će Ren ponoviti da se nada da će taj proces uskoro biti odblokiran. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Iz Beograda Ren putuje u Podgoricu, gde će, na svečanoj ceremoniji, premijeru Milu Đukanoviću uručiti upitnik sa oko 4.000 pitanja na koja treba da odgovori svaka zemlja koja želi da postane članica EU.

Crnogorska vlast ranije je saopštila da spremno dočekuje Upitnik i da bi na njega mogla odgovoriti do novembra.

Bilt pozdravio viznu liberalizaciju

Karl Bilt, ministar inostranih poslova Ssvedske, zemlje koja predsedava EU, pozdravio je ukidanje viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedioniji ali je odbacio kritike što je Evropska komisija u svom predlogu o liberalizaciji viznog režima isključila Albaniju i Bosnu i Hercegovinu.

"Političko rukovodstvo u Bosni je hronično nesposobno da se dogovori. Oni vode isti rat kao i pre 15 godina samo ovog puta rečima", izjavio je on u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta u Briselu.

"Bosna mora uveriti, po pitanju viza, ministre unutrašnjih poslova EU, jer nema blako čeka kod evropskih integracija", poručio je Bilt koji je pozdravio predlog Evropske komisije za ukidanje viza Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori.

Italija i Austrija za Balkan u EU

Ministri inostranih poslova Italije i Austrije, Franko Fratini i Mihael Špindeleger žele da podstaknu približavanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

"Italija i Austrija su, pre svega, složne oko toga da pregovori o pristupanju Hrvatske EU moraju nanovi biti pokrenuti. Važno je da se sa novim inicijativama proces približavanja EU podstakne", objasnio je Fratini posle razgovora sa svojim austrijskim kolegom.

Špindeleger je ukazao da Austrija u potpunosti podržava italijanske namere pokretanja nove inicijative za podsticanje procesa približavanja zapadnog Balkana EU.

On je obećao podršku Srbiji u vezi s liberalizacijom viznog režima i odmrzavanjem Prelaznog sporazuma s EU.

"Obećao sam srpskom kolegi Vuku Jeremiću da će Austrija podržati da se što pre primeni preporuka Evropske komisije", izjavio je Špindeleger.

Prema njegovim rečima, Austrija će nastaviti da se zalaže za to da Holandija što pre odmrzne Prelazni sporazum EU sa Srbijom.

"Mi ćemo dalje podržati odmrzavanje sporazuma sa Srbijom i o tome će biti vođen dijalog. Na idućem samitu ministara to će sigurno ponovo biti tema na dnevnom redu", rekao je šef austrijske diplomatije.

Oli Ren sutra u Beogradu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.