Odluka o ukidanju šengen viza na jesen

Izvor: S media, 22.Jun.2009, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o ukidanju šengen viza na jesen

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić izjavio da bi konačnu odluku o ukidanju šengen viza za građane Srbije trebalo očekivati na jesen.

Đelić je najavio da će evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Žak Baro sredinom jula u ime Evropske komisije poslati predlog za ukidanje viza Savetu ministara Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << unije i Evropskom parlamentu, koji još nije konstituisan, pa bi trebalo očekivati da konačna odluka bude donesena na jesen.

"Nije moguće da konkretna odluka bude donesena pre jeseni", poručio je Đelić novinarima u pauzi konferencije "Srbija na putu ka članstvu u Evropskoj uniji".

Đelić je rekao da Srbija ne sme da se opusti posle dobijanja jednoglasne podrške EU da dođe do vizne liberalizacije.

"To ne znači da je taj posao završen", istakao je Đelić.

On je poručio da posle dobijanja konačnog izveštaja Evropske komisije i pisma u kojem će biti sugestije oko tehničkih pitanja Srbija će odmah reagovati i pripremiti novi akcioni plan za drugi deo godine.

"Na taj način ćemo našim evropskim partnerima pokazati da se ne opuštamo nego da nastavimo da radimo", rekao je Đelić.

Govoreći o izdavanju pasoša na Kosovu, Đelić je objasnio da je državna politika Srbije da ni direktno, ni indirektno neće priznati nezavisnost Kosova, ali da se, s druge strane, mora izraditi procedura za izdavanje pasoša za one koji

imaju prebivalište na Kosovu koja uvažava Rezoluciju 1244.

Đelić je naglasio da država mora obezbediti da srpski pasoš na Kosovu "ne dođe u pogrešne ruke".

"Moramo temeljno proveriti bezbednost dokumenata i ta procedura će biti teška i kompleksna, neće derogirati našu državnu politiku i biće prihvatljiva za naše evropske partnere", poručio je on.

Đelić je istakao da se pozicija Holandije o primeni prelaznog trgovinskog sporazuma ublažila, ali nije promenila.

On je naglasio da rukovodstvo Srbije, u nedeljema koje dolaze, mora uložiti napor da u razgovorima sa evropskim partnerima i bilateralno, u kontaktu sa holandskim kolegama, predoči sve ono što je Srbija uradila u saradnji sa Haškim tribunalom i pokuša da pridobije Holandiju za evropski konsenzus o primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma.



"Mi ćemo se truditi, nema garancija da ćemo uspeti, ali nastavićemo da radimo", rekao je Đelić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.