Od danas zahtevi za nove pasoše

Izvor: B92, 07.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas zahtevi za nove pasoše

Beograd -- Na šalterima policijskih uprava u Srbiji počinje prijem zahteva za izdavanje prvih biometrijskih pasoša u Srbiji.

Novi pasoši su preduslov da Srbija uđe na belu šengensku listu, što će omogućiti da građani Srbije putuju bez viza. Tim povodom, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić jutros je obišao policijsku upravu na Novom Beogradu da bi se uverio kako teče procedura. On je rekao da su gužve velike i zamolio građane da ne podnose zahteve za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pasoše i lične karte dok im ne isteknu.

Građani su, u zagušljivoj i toploj prostoriji policijske uprave, objasnili Božidaru Đeliću koliko dugo se čeka na red za podnošenje zahteva za izdavanje novih pasoša.

Đelić je građanima obećao da će, u saradnji sa opštinama, nastojati da se obezbede barem dodatne stolice i rashladni uređaji kako bi se olakšalo stajanje u redu.

Đelić je konstatovao da su gužve velike i da se činovnici maksimalno trude, ali da se za prijem dokumenata i izdavanje novih pasoša moraju povećati resursi i vreme.

"Želim da apelujem na građane da ne dolaze, osim ukoliko nemaju preku potrebu da izvade novu ličnu kartu ili novi pasoš. Imaju vremena sve do 2011. godine da izvade nova dokumenta ukoliko im je lična karta validna i imaju vremena do kraja ove godine da dobiju novi pasoš, ukoliko imaju nameru da putuju", rekao je on.

"Ukoliko nemaju nameru da putuju, mi ćemo predložiti izmenu i dopunu Zakona, prema kojem će stari, plavi pasoš, važiti do kraja 2009. Nema nikavog razloga da svi krenu danas, u ovom momentu bi za novi pasoš trebalo da dođu oni koji nameravaju da putuju sredinom avgusta, a stari pasoš im je istekao”, poručio je Đelić.

Državna sekretarka MUP-a Mirjana Orašanin je objasnila da će se na izdavanje pasoša čekati oko 30 dana, zbog toga što se iz bezbednosnih razloga, putne isprave za celu teritoriju Srbije personalizuju isključivo u Beogradu.

"Kada je u pitanju velika gužva, a ako je do nas jer imamo mali broj radnika, da vam saopštim da je skoro 90 odsto popunjenost zaposlenosti radnika na upravnim poslovima. Ali ćemo se potruditi da se završe svi postupci prijema da 100 odsto bude popunjenost, kako bismo još jednom pomogli da se gužve smanje. Mi ćemo se stvarno truditi da ne osete ni ovaj deo kada dođu za svoje obrasce ličnih karata i pasoša”, kazala je Orašaninova.

Nenajavljene posete policijskim upravama Đelić planira i narednih dana, naročito u popodnevnim časovima, kako bi proverio da li šalteri rade do propisanog vremena, odnosno 20 časova.

Podsećamo da će građani izdavanje novog biometrijskog pasoša plaćati ukupno 2.170 dinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić očekuje da se do kraja godine putuje bez viza

Izvor: Blic, 07.Jul.2008

Prijem dokumenata za izdavanje novih biometrijskih pasoša sa oznakom srpske državnosti juče je počeo. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić tim povodom posetio je policijsku upravu Novi Beograd i najavio mogućnost da budu predložene izmene i dopune zakona prema kojima bi stari pasoši važili...

Nastavak na Blic...

Ima vremena za zamenu dokumenata

Izvor: RTS, 07.Jul.2008

Zahtevi za izdavanje novih ličnih karata primaće se do 2011. godine, rekao je potpredsednik Vlade Božidar Đelić. Zamolio je građane kojima lična karta nije istekla da ne podnose zahtev za novu, a one koji ne planiraju da putuju da ne dolaze po nove pasoše, jer su gužve u policijskim stanicama...

Nastavak na RTS...

Zahtev danas - novi pasoš za mesec dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2008

NOVI SAD - Građani Srbije od danas mogu da podnose zahteve za nove pasoše, koji će, po rečima potpredsedika vlade Božidara Đelića, predstavljati jedan od bitnih uslova za približavanje naše zemlje beloj šengenskoj listi i putovanju bez viza...Umesto starih, građani Srbije će uskoro dobiti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Biometrijsko čekanje

Izvor: Kurir, 08.Jul.2008, 08:37

BEOGRAD - Jučerašnji dan, prvi za podnošenje zahteva za izdavanje novih biometrijskih pasoša u Srbiji, obeležile su ogromne gužve i kilometarski redovi ispred šaltera u opštinskim policijskim stanicama. Najveći problem građanima koji su juče došli da predaju dokumenta za novu putnu ispravu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.