Od danas u EU bez viza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2009, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas u EU bez viza

BEOGRAD - Građanima Srbije koji poseduju biometrijski pasoš, od danas više nisu potrebne vize za 25 od ukupno 27 država članica Evropske unije, kao ni za Norvešku, Švajcarsku i Island, koje su pristupile šengenskom prostoru.

Vize će biti potrebne samo za Veliku Britaniju i Republiku Irsku koje nisu u šengenskom prostoru.

Dačić: Ravnopravan deo Evrope

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da vizna liberalizacija za građane Srbije ne znači samo prelazak granica bez viza, već i to što mogu da se osećaju kao ravnopravni deo Evrope.

Malović: Ispunjen Vladin cilj

Ministarka pravde Snežana Malović ocenila je danas da vizna liberalizacija za naše građane predstavlja ispunjenje jednog od ciljeva koje je vlada Srbije postavila prilikom svog formiranja.

Malovićeva je jutros na graničnom prelazu Horgoš-Roske sa Mađarskom naglasila da je vlada prilikom formiranja sebi postavila nekoliko ciljeva, među kojima su i poštovanje međunarodnih obeveza i evropske integracije.

Ministarka pravde istakla je da upravo u ostvarenju tih ciljeva imamo i konkretne rezultate.

"Evropa je sistem vrednosti, a tom sistemu vrednosti upravo ova Vlada Srbije teži u interesu svojih građana", dodala je Malovićeva.

Na graničnom prelazu Horgoš-Roske sa Mađarskom Dačić je rekao da je Srbija dugo čekala viznu liberalizaciju, a da se sada sprema za nove korake u procesu evropskih integracija. "Srbija se sprema za nove korake i nove dane kada ovde više neće biti granica, niti će biti potrebni pasoši", rekao je Dačić.

"Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova najavio je i da nas očekuje dalji rad na ukidanju viza za putovanja u Veliku Britaniju i Irsku, koje nisu deo šengenskog prostora.

"Dačić je ocenio i da vizna liberalizacija za građane Srbije koja je stupila na snagu 19. decembra u ponoć predstavlja prvi korak ka punopravnom članstvu u EU.

Ministra Dačića, kao i ministra inostranih poslova Vuka Jeremića i ministarku pravde Snežanu Malović na tom graničnom prelazu dočekao je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Balaž.

"Ministar Balaž je u znak prijateljstva i saradnje simbolicno udario granični pečat u pasoš šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, koji je jutros takođe posetio Horgoš.

U Bugarskoj doček za srpske poslanike

Bugarski ministar bez portfelja Božidar Dimitrov dočekaće danas na graničnom prelazu "Kalotina" delegaciju srpskih poslanika koji će simbolično preći granicu povodom ukidanja viznog režima građanima Srbije, Makedonije i Crne Gore, najavljeno je iz bugarske Vlade.

Svečanosti će prisustvovati i predstavnici bugarskih pograničnih opština.

Devedeset u 180 dana

Đelić: Trenutak kada se snovi obistinjuju

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je sinoć da je stupanje na snagu odluke EU o viznoj liberalizaciji jedan od trenutaka kada se snovi obistinjuju.

Đelić je, na konferenciji za novinare na aerodromu "Nikola Tesla", odakle će minut posle ponoći ka Briselu otputovati grupa od 50 građana učesnika projekta "Evropa za sve", istakao da današnji dan razbija neverice.

"Toliko je bilo teško poslednjih 18 godina da smo možda zaboravili da primamo odlične vesti na prirodan način... Dokazaćemo građanima da je ovo realnost. Naših 50 sugrađana koji su obični ljudi, a koji su učinili nešto posebno u životu, poleteće u Evropu", rekao je Đelić.

Vize su ukinute za kratkoročna putovanja, u trajanju do ukupno 90 dana boravka u "šengenskom prostoru" i to u periodu od 180 dana, a početak jednog bloka od 180 dana počinje da se računa sa prvim prelaskom "šengenske granice". Posle protoka 180 dana od dana prvog prelaska šengenske granice, računa se novi period od 180 dana u okviru koga je ponovo moguće boraviti ukupno 90 dana.

Kontrola ostaje

I dalje su na snazi uobičajene mere granične kontrole na ulasku u šengenski prostor, koje inače primenjuju sve države, pa i Srbija, a koje imaju za cilj da spreče prekogranični kriminal, ilegalne migracije i zaštitu javnog reda i mira. U tom smislu, granične službe država EU nastaviće da obavljaju odgovarajuću vrstu kontrole kada se radi i o državljanima Srbije koji putuju u šengenske zemlje, a ta kontrola ima za cilj da potvrdi da se u konkretnom slučaju zaista radi o nameri putovanja na kraći rok, a ne o nameri da se ostane u šengenskom prostoru duže od 90 dana.

Jeremić: Korak bliže

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić izjavio je jutros da vizna liberalizacija za naše građane predstavlja i korak bliže za Srbiju na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Jeremić je na graničnom prelazu Horgoš-Roske sa Mađarskom naveo da je jedan od strateških ciljeva Srbije članstvo u EU.

"Mislim da neće proći puno godina dok taj cilj ne ostvarimo", rekao je Jeremić, ističući da je vizna liberalizacija koja je za građane Srbije stupila na snagu 19. decembra u ponoć značajan korak jer smo bliži Evropi.

Ministar Jeremić je podsetio da nam je 20 godina trebalo da dođemo do vizne liberalizacije, ističući da je to bio naporan posao za sve državne organe. On je ocenio da su za to što naši građani bez viza mogu da prelaze u države šengenskog prostora zaslužni ministri unutrašnih poslova i pravde, koji su obavili najveći i najteži deo posla.

Ministra Jeremića, kao i potpredsednika vlade Srbije Ivicu Dačica i ministarku pravde Snežanu Malović na tom graničnom prelazu dočekao je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Balaž, koji je izrazio zadovoljstvo što je vizna liberalizacija za građane Srbije stupila na snagu.

"Sada kada vize više neće biti potrebne za građane Srbije biće nam potrebno više graničnih prelaza između nas" rekao je Balaž.

Zbog toga se od građana može tražiti da navedu krajnju destinaciju putovanja, da pokažu da li imaju dovoljno sredstava za putovanje, u gotovini, posedovanjem kreditnih kartica ili drugih sredstava plaćanja. Ukoliko je, na primer, svrha putovanja turistička poseta, može se tražiti uvid u rezervaciju hotelskog ili drugog smeštaja, a ukoliko je razlog putovanja učešće na stručnom seminaru, može se tražiti uvid u pozivno pismo ili spisak registrovanih učesnika seminara.

Ukoliko se putuje u posetu rođacima ili prijateljima koji već borave u "šengenskom prostoru" nije potrebno imati formalno garantno pismo, ali svakako treba biti u mogućnosti da se tačno navedu podaci o osobi kod koga se putuje ili adresa na kojoj će se boraviti.

Pri tome se može pokazati odgovarajući dokument ukoliko se poseduje, poput pozivnog pisma ili kopije putne ili druge isprave osobe kod koje se putuje.

Posedovanje ovih i sličnih dokumenata nije formalni uslov za ulazak u "šengenski prostor", ali svakako može doprineti da se uobičajena granična kontrola obavi brže i jednostavnije, naročito imajući u vidu eventualnu jezičku barijeru pri komunikaciji s graničnim službenicima.

Može i da "ne prođe"

Granične službe država članica "šengenskog prostora" zadržavaju pravo da ne odobre ulazak u zemlju ukoliko procene da konkretna osoba predstavlja pretnju javnom redu i miru, zdravlju ili unutrašnjoj bezbednosti ili ako postoji izdato upozorenje da im se ne odobrava ulazak. Radi se o pravu graničnih službi koje je i ranije postojalo, koje je važilo i za osobe kojima je prethodno bila izdata validna viza, to pravilo ostaje na snazi i nema veze sa ukidanjem viznog režima, jer predstavlja standardno postupanje kada je u pitanju granična kontrola.

Pedeset građana Srbije bez viza doputovalo u Brisel

Grupa od pedeset zaslužnih građana Republike Srbije doputovala je jutros oko tri sata u Brisel, bez viza u svojim pasošima.

Sa njima je i potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić čiji je kabinet, u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji, organizovao ovaj put.

Grupu građana Srbije na aerodromu u Briselu dočekali su ministar za migracije i politiku azila u vladi Švedske Tobijas Bilstrom i načelnica odeljenja za Srbiju u generalnom direktoratu za proširenje Evropske unije Terez Sobijeski.

Pored njih, grupu srpskih građana dočekali su i naši ambasadori - u Belgiji Radomir Diklić i ambasadorka pri EU Roksanda Minčić.

Građani, koji su izabrani na konkursu "Evropa za sve", a do sada nisu imali priliku da posete Evropsku uniju, pored Brisela, posetiće i Rim, Berlin i Pariz.

Ukoliko se putuje motornim vozilom, neophodno je posedovanje međunarodno validne vozačke dozvole i međunarodno validnog osiguranja, a ukoliko se upravlja tuđim vozilom, potrebno je odgovarajuće ovlašćenje vlasnika vozila koje je uobičajen uslov vezan za obavljanje međunarodnog drumskog saobraćaja i koji nema veze sa ukidanjem viznog režima. Posedovanje putnog zdravstvenog osiguranja nije uslov za putovanje, ali se svakako preporučuje njegovo pribavljanje, zbog lične bezbednosti u slučaju potrebe za medicinskom intervencijom tokom putovanja.

Bez zapošljavanja

Ukidanjem viza za kratkotrajna putovanja naših građana u zemlje članice EU, nisu stekli uslovi za trajni boravak, nastanjenje i zapošljavanje na teritoriji EU, tako da je rad ili boravak u "šengenskom prostoru" duže od 90 dana bez odgovarajuće nacionalne boravišne ili radne dozvole nezakonit.

Građani koji nameravaju da zbog zaposlenja ili iz nekog drugog razloga borave u "šengenskom prostoru" duže od 90 dana, obavezni su da pre putovanja podnesu odgovarajući zahtev za dugoročnu vizu ili za dozvolu boravka ambasadi zemlje destinacije. Građani koji imaju stari "plavi" pasoš i dalje su u obavezi da pribave vizu pre putovanja.

Ukidanje viza za građane Srbije sa prebivalištem na teritoriji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija kojima putne isprave izdaje Koordinaciona uprava MUP-a nije postignuto, tako da se nosiocima putnih isprava izdatih od Koordinacione uprave i dalje biti potrebne vize za putovanje u okviru "šengenskog prostora".

Ukidanje viza važi i za interno raseljene ukoliko poseduju novi, biometrijski pasoš izdat od Policijske uprave prema mestu njihovog boravka.

Bez viza od ponoći mogu putovati i stanovnici Makedonije i Crne Gore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.